- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Bucureștenii au spus DA! Ce urmează după validarea celor trei măsuri la referendum

26 Nov, 10:36 • Bugiu ⁠Ana Maria
Referendumul inițiat de Nicușor Dan a fost validat de bucureșteni, cu susținere clară pentru toate cele trei măsuri propuse. Deși rezultatele sunt consultative, pentru implementarea acestora este nevoie de modificări legislative și de sprijinul Parlamentului.
Bucureștenii au spus DA! Ce urmează după validarea celor trei măsuri la referendum

Referendumul inițiat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost validat de bucureșteni, iar rezultatele au fost clare în susținerea celor trei propuneri. Așadar, toate întrebările referendumului au primit majoritatea voturilor favorabile. Referendumul a fost consultativ, ceea ce înseamnă că, deși opinia cetățenilor a fost exprimată clar, deciziile finale vor fi luate de autorități, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Rezultate spectaculoase la referendum București. Majoritatea susține centralizarea autorizațiilor și prevenirea consumului de droguri!

foto: referendum

Bucureștenii au spus DA! Ce urmează după validarea celor trei măsuri la referendum

Pentru ca referendumul să fie valid, au fost îndeplinite două condiții esențiale: un procent de cel puțin 30% din bucureștenii cu drept de vot să participe și un număr de minimum 450.000 de voturi valabil exprimate.

În fapt, aproape 732.000 de bucureșteni au mers la urne, reprezentând 40,96% din totalul celor înscriși pe listele electorale. Suportul pentru măsurile propuse a fost puternic: mai mult de 60% dintre votanți au fost de acord ca primarul general să fie singurul responsabil cu emisiunea autorizațiilor de construcție în Capitală, iar aceeași proporție a susținut ideea ca distribuirea bugetului Capitalei să fie realizată de Consiliul General. În plus, mai mult de 80% dintre cetățeni au votat pentru implementarea unui program de prevenire a consumului de droguri în școli.

Cu toate acestea, chiar dacă a fost validat rezultatul, aplicarea acestora depinde de procesul legislativ. Măsurile propuse trebuie să fie transpunse într-un proiect de lege, iar acest lucru implică modificări în legislația existentă. De exemplu, pentru ca autorizațiile de construire să fie emise doar de primarul general, este necesară modificarea legii construcțiilor, iar pentru ca repartizarea bugetului Capitalei să fie realizată de Consiliul General, aceasta va trebui să fie discutată în cadrul întocmirii bugetului național pe 2025.

Nicușor Dan a declarat că va solicita Parlamentului să ia în considerare aceste propuneri și să le transpună în legislație în cel mai scurt timp posibil, chiar săptămâna aceasta, fără a aștepta până la formarea noului Parlament.

Te-ar mai putea interesa și: Scandal la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!

Urmărește Daily Business pe Google News