Romanian
 - 
ro
Știri politică

BEC a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Manifestanții au devenit violenți pe străzile din Capitală. Ce urmează pentru România

10 Mar, 08:53 • Cornel Ghimeșan
Biroul Electoral Central (BEC) a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din mai 2025, pe baza hotărârii CCR de anulare a scrutinului prezidențial ce trebuia să aibă loc pe 8 decembrie 2024. Biroul Electoral arată că independentul nu a respectat principiile democratice, în argumentarea deciziei sale.
BEC a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Manifestanții au devenit violenți pe străzile din Capitală. Ce urmează pentru România

Biroul Electoral Central (BEC) a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la președinția României cu un vot de 10 la 4. Când au aflat acest lucru, susținătorii săi au încercat să rupă cordonul de jandarmi, au ridicat gardurile despărțitoare și au încercat pătrunderea în clădirea instituției.

Decizia BEC va putea fi contestată la Curtea Constituțională a României, care va avea ultimul cuvânt în privința validării candidaturii, decizia finală trebuind să fie luată cel târziu până pe 15 martie.

Protestatarii au devenit violenți în Capitală. Matteo Salvini sare în apărarea lui Călin Georgescu

Sute de oameni s-au adunat la sediul Biroului Electoral Central, pentru a-l susține pe Călin Georgescu, iar spiritele s-au încins odată că aflarea faptului că acestuia nu i se va permite candidatura. Protestatarii au devenit violenți, iar jandarmii au fost nevoiți să folosească gaze lacrimogene.

„Pe fondul unei decizii a Biroului Electoral Central, participanţii la adunarea publică nedeclarată au forţat cordonul de jandarmi, cu scopul de a intra în sediul instituţiei. În acest context, pentru aplanarea situaţiei, jandarmii au folosit un pulverizator de mână cu substanţă iritant-lacrimogenă”, se arată într-o informare transmisă presei.

Citește și : Călin Georgescu recunoaște că a mințit despre legătura sa cu mercenarul Horațiu Potra: „Pentru protecția lui și a mea, nu puteam să vorbim”

Călin Georgescu a publicat pe platforma X prima sa reacție cu privire la decizia BEC, distribuind totodată mai multe postări ale influencerilor americani sau ale anumitor politicieni europeni, care critică decizia luată de Biroul Electoral.

„O lovitură directă în inima democrației mondiale. Mai am un singur mesaj! Dacă democrația din România cade, întreaga lume democratică va cădea. Acesta este doar începutul. Este atât de simplu!

Europa este acum o dictatură, România este sub tiranie”, a transmis Călin Georgescu pe X.

Protestatarii au lovit jandarmi, au spart bucăți de caldarâm pentru a le arunca asupra forțelor de ordine, au incendiat mai multe obiecte și chiar au răsturnat o mașină a unui cunoscut post de televiziune din România.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bogdan Dinu (@bogdinu1)

Matteo Salvini este primul lider de pe continentul european care a luat o poziție referitoare la invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu. Liderul extremei drepte italiene sare în apărarea suveranistului, numind decizia BEC o „lovitură de stat în stil sovietic”.

Motivul pentru care BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu

Membrii BEC au motivat că au respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale pe baza hotărârii Curții Constituționale din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat scrutinul prezidențial.

Pe scurt, Biroul Electoral arată cum candidatura lui Călin Georgescu nu respectă regulile procedurii electorale, deoarece acesta a încălcat însăți obligația de a apăra democrația, care se bazează pe sufragii corecte, integre și imparțiale.

Citește și : Crin Antonescu: ”Dacă o majoritate dintre români doresc să bem, să mâncăm, să facem lucrurile de care vorbeşte domnul Georgescu, atunci să ne conformăm”

„În această împrejurare, Biroul Electoral Central constată că procesul electoral pentru alegerea Președintelui României a fost demarat în anul 2024, iar prin Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza HG nr. 756/2024 și a HG nr. 1061/2024, dispunând reluarea în integralitate a acestuia.

Relevant pentru Biroul Electoral Central este faptul că hotărârea Curţii Constituţionale, anterior menţionată, analizează și statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate, a înțeles să se raporteze la condițiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Președinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicție cu valorile de esenţă ale statului de drept.

Or, statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, statuări obligatorii si pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce privește candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întrunește condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăși obligația (expressis verbis prevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre și imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituționale actuale.

De altfel, anulând procesul electoral în curs și dispunând reluarea în integralitate a acestuia (…) ca urmare a conduitei candidatului de nerespectare a reglementărilor procedurii electorale, esenţiale pentru democraţie și statul de drept, Curtea Constituţională a tranșat implicit și general obligatoriu și cu privire la neindeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către candidatul Georgescu Călin, find inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de Președinte al României”, se arată în decizia BEC.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult