În primul tur al alegerilor prezidențiale din România din 2024, Călin Georgescu, un candidat independent, populist de extremă dreapta, a surprins în mod negativ întreaga țară și comunitatea internațională, obținând 22,59% din voturi și devansându-l pe premierul Marcel Ciolacu, care a obținut 19,55%. Acest rezultat a generat reacții intense din partea presei internaționale, de la publicații precum Associated Press, France 24, The Guardian și BBC au analizat ascensiunea sa și au discutat despre contextul electoral, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
foto: Călin Goergescu
Associated Press (AP) a descris acest rezultat ca pe un moment de cotitură în politica românească, evidențiind faptul că Georgescu, un politician relativ necunoscut, a reușit să depășească așteptările sondajelor și să capteze o mare parte din electorat. Campania sa a fost marcată de o utilizare intensă a platformei TikTok, pentru a răspândi mesaje populiste, de propagandă rusă, ceea ce i-a conferit o vizibilitate absolut neobișnuită.
France 24 a subliniat că Georgescu, cu o orientare pro-rusă și o retorică puternic critică la adresa politicii externe a României, a obținut un sprijin considerabil, în mare parte datorită mesajelor sale pe TikTok, care au inclus apeluri la oprirea ajutoarelor pentru Ucraina și la o poziție izolată în politica externă. Această abordare a polarizat scena politică românească, creând premisele unui tur doi în care Georgescu va concura cu premierul Ciolacu, un susținător ferm al unui curs pro-european și pro-occidental.
The Guardian a fost mai critic în fața ascensiunii lui Georgescu, catalogându-l drept un „critic al NATO” și un apărător al suveranității naționale în fața influențelor externe. Ziarul britanic a evidențiat și faptul că mesajul său anti-occidental și retorica naționalistă au rezonat cu o parte semnificativă a populației nemulțumite de clasa politică tradițională. Georgescu a criticat vehement alianțele internaționale, inclusiv amplasarea scutului antirachetă NATO în România, pe care l-a numit o „rușine a diplomației”.
În BBC, rezultatul alegerilor a fost descris drept „cea mai mare surpriză a alegerilor”, cu un accent deosebit pe faptul că Georgescu nu are o bază politică tradițională și că a reușit să își construiască sprijinul electoral în mare parte prin canale de comunicare digitale, având un mesaj clar împotriva ajutoarelor pentru Ucraina și o retorică anti-UE și anti-NATO. BBC a spus că succesul lui Georgescu reprezintă o provocare majoră pentru electoratul român, care va trebui să decidă între un candidat de extremă dreaptă și un premier care reprezintă continuarea unui curs pro-european.
Turul al doilea, programat pentru 8 decembrie, va fi un moment decisiv pentru viitorul politic și geopolitic al României. Alegătorii se vor confrunta cu două opțiuni radical opuse: un candidat populist de extremă dreapta, care promovează o politică externă izolată și critică la adresa Occidentului, și o candidată pro-european, care susține în continuare integrarea României în structurile internaționale NATO și Uniunea Europeană.
Te-ar mai putea interesa și: UPDATE Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Elena Lasconi a sărit pe locul al doilea!