Călin Georgescu rămâne cu aceleași obligații și interdicții ca până acum: să nu posteze mesaje cu caracter xenofob pe rețelele sociale, să părăsească România în următoarele 60 de zile sau să poarte armă, arată adevarul.ro.
Fostul candidat independent a fost joi, 6 martie, prezent la Judecătoria Sectorului 1, chiar mai devreme decât ora stabilită pentru judecarea contestației sale la măsura controlului judiciar.
Călin Georgescu a pierdut și procesul prin care cerea CEDO să oblige România să reia alegerile. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat ca inadmisibilă solicitarea fostului candidat de a obliga statul să organizeze turul al doilea al alegerilor. Decizia a fost luată joi în unanimitate.
„Curtea a constatat, in special, că dată fiind structura constituţională a României, nu există niciun indiciu că atribuţiile președintelui României sunt de natură să facă din acesta o parte a “corpului legislativ” al Statului pârât, în înţelesul articolului 3 al Protocolului nr. 1 la Convenţie, “corp legislativ” cu privire la care este garantat dreptul la alegeri libere. Prin urmare, Curtea a respins capătul de cerere formulat în aceasta privinţă.
Curtea a judecat de asemenea ca România nu are de ce să răspundă cu privire la capetele de cerere formulate în temeiul articolelor 6 (dreptul la un process echitabil), 10 (libertatea de exprimare), 11 (libertatea de reunire si asociere) și 13 (dreptul la un recurs efectiv)”, se arată în decizia CEDO.
Curtea a constatat că „obligațiile impuse statelor contractante prin articolul 3 din Protocolul nr. 1, potrivit căruia statele membre se angajează „să organizeze […] alegeri libere […] în condiții care să asigure libera exprimare a opiniei poporului cu privire la alegerea corpului legislativ”, nu se aplică în mod normal alegerii unui șef de stat, cu excepția cazului în care s-a stabilit, în lumina structurii constituţionale a statului în cauză, că șeful de stat are astfel de atribuţii încât să poată fi considerat ca făcând parte din „corpul legislativ” – o constatare pe care Curtea nu a făcut-o niciodată până în prezent în vreo cauză anterioară”.
De asemenea, CEDO arată că „dreptul in cauză – acela de a candida în alegeri – este un drept politic care nu privește “drepturi si obligaţii cu caracter civil” și nici vreo decizie privind o “acuzaţie în materie penală”, în înţelesul articolului 6. Prin urmare, acest articol nu este aplicabil in prezenta cauză”.
Totodată, „Curtea constată că dl. Georgescu nu a invocat niciun argument de fapt sau de drept în sprijinul celor susţinute că a existat o « ingerinţa politică » in procesul electoral. Ea respinge așadar această parte a cererii ca vădit neîntemeiată”.