Călin Georgescu, candidatul acuzat de influențe pro-ruse la prezidențialele, a făcut declarații controversate într-un interviu pentru Reuters, în care a afirmat că, în cazul în care va câștiga alegerile, nu va respecta angajamentele României față de NATO, inclusiv obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare. Georgescu a spus că interesul României ar trebui să fie bunăstarea poporului său, nu respectarea unor angajamente externe, și a susținut că, dacă NATO este o organizație defensivă, atunci ar trebui să rămână în această direcție.
Te-ar mai putea interesa și: Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
foto: Călin Georgescu
Declarațiile sale sunt în contrast cu angajamentele actualului guvern, care a promis creșterea cheltuielilor pentru apărare la 2,5% din PIB. În plus, Georgescu a afirmat că, în cazul în care va deveni președinte, va numi un prim-ministru provenind din majoritatea parlamentară rezultată în urma alegerilor din 1 decembrie și a spus că afacerile cu investitori străini ar trebui să fie deținute majoritar de antreprenori români.
Întrebat dacă susține angajamentul NATO ca fiecare stat membru să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare anual, Călin Georgescu a spus: „Aceasta este ultra-secundar, nu mă interesează nici măcar”.
„Grija poporului român este să fie fericit. Ei nu pot fi fericiți cheltuind bani pe alte lucruri. Dacă NATO este defensivă, atunci ar trebui să rămână defensivă. Cred într-un singur lucru,România nu are obligații față de nimeni”, a spus el.
Referitor la politica externă, Georgescu a declarat că scutul antirachetă NATO amplasat în România este o „rușine a diplomației” și a criticat alianța pentru că nu ar apăra membrii săi în cazul unui atac din partea Rusiei. În aceeași linie, el a afirmat că președintele rus Vladimir Putin este un „patriot” și că România ar trebui să urmeze „înțelepciunea rusă”.
„Decizia trebuie să rămână în România, nu la străini. Prin lege, orice antreprenor român va deține 51% din orice afacere”, a spus Călin Georgescu.
România, stat membru al Uniunii Europene și al NATO, are o frontieră de 650 km (400 mile) cu Ucraina și găzduiește un sistem american de apărare cu rachete balistice și un grup de luptă NATO permanent, despre care Georgescu a spus că nu sunt printre prioritățile sale.
Călin Georgescu a apărut brusc pe scena politică la sfârșitul lunii noiembrie, plasându-se pe primul loc în turul 1 la alegerile prezidențiale, cu 22%.
„Este pentru prima oară când în România apare o campanie de o asemenea ambiție, nu doar ca buget, ci și ca organizare”, a declarat Cristi Birta, expert în piața digitală, care a estimat un cost de 2 milioane de euro (cca. $2,1 milioane).
În fața acestui peisaj electoral tensionat, adversara sa din al doilea tur, Elena Lasconi a declarat că România nu va ceda în fața unei campanii online susținute de „roboți ruși” și a reamintit suferințele istorice ale țării din timpul ocupației sovietice.
„Nu vom uita tancurile rusești care ne-au ocupat țara”, a mai spus ea , a declarat ea, după alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie.
Te-ar mai putea interesa și: Eugen Sechila: umbra lui Călin Georgescu, organizator de tabere paramilitare și legăturile cu mișcarea legionară