- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Care e cel mai bun moment când putem folosi aerul condiționat sau aspiratorul. Ministrul Burduja: „Atunci e energia mai ieftină”

17 Jul, 22:00 • Cornel Ghimeșan
Sebastian Burduja a venit cu o serie de recomandări pentru români, în contextul căldurii epuizante care afectează tot mai mulți oameni în această perioadă.
Care e cel mai bun moment când putem folosi aerul condiționat sau aspiratorul. Ministrul Burduja: Atunci e energia mai ieftină

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut o ședință, miercuri, cu producătorii de energie din țara noastră. Ministrula spus că seara e vârful de consum în România fiindcă oamenii sunt acasă și folosesc aparatele de aer condiționat sau aspiratorul, ceea ce pentru sistemul național de energie nu e tocmai bine.

Tocmai de aceea, Sebastian Burduja le recomandă românilor să folosească aparatele de aer condiționat și aspiratorul pe timpul zilei, atunci energia fiind mai ieftină.

Când să folosim aerul condiționat sau aspiratorul. Sebastian Burduja: „Atunci e energia mai ieftină”

„Am convocat principalii producători de energie electrică din Europa pentru a verifica modul în care se produce, la ce capacitate si ce grupuri am pornit in ultimele zile, ce putem să mai producem prin hidrocentrale care au lacuri de acumulare, nu pe cele care sunt pe curs de apă, pentru că acolo debitul este redus din cauza secetei. Ca să nu mai importăm așa scump, să reducem prețurile. Să le spunem românilor că prețurile pentru consumatori sunt plafonate. Per kilowatt oră, prețurile sunt plafonate până în martie anul viitor

Schema de plafonare – compensare susținută din fondul de tranziție, unde vin sumele din impozitele și taxele aplicate pe venituri, profituri excepționale pentru companii de energie, nu din buzunarul românilor, ci al companiilor care fac un profit mai mare. La Ministerul de Finanțe s-au colectat de două ori mai mulți bani decât a costat schema de plafonare. Suntem la zi, am avut plăți de 2 miliarde și acum o săptămână către furnizori”, a declarat Sebastian Burduja la Antena 3 CNN.

Citește și Schimbări în rândul funcționarilor publici! Peste 30% vor ieși la pensie în următorii ani

Ministrul Burduja a explicat și ce înseamnă un consum responsabil. „Pentru sistemul energetic național, avem un vârf seara când nu avem producție de energie solară și avem consum mai mare și românii sunt acasă, pornesc aparatele de aer condiționat. Pentru sistem in ansamblu e mai bine dacă pot face asta în timpul zilei. Să vedem dacă în România putem ca și în alte țări spre exemplu, dacă aleg să folosească aparatul de aer condiționat, să pornesc aspiratorul ziua, când energia e ieftină.”

Sebastian Burduja a vorbit și despre posibilitatea unei pene de curent sau blackout. „Nu e risc asupra sistemului național, avarii locale cum s-a întâmplat cu Spitalul Fundeni se pot întâmpla, sunt echipamente supra încărcate, operează în plină bătaie a soarelui, vorbim de 43 de grade zi după zi. La Fundeni au avut probleme și anul trecut, și acum doi ani, anul ăsta a funcționat, distribuitorul a făcut tot posibilul să rezolve problema foarte rapid. Eu le-am cerut operatorilor de distribuție să intervină rapid.”

Citește și Unde și cine va consuma primul tip de carne artificială aprobată în Europa. Autoritățile sanitare sunt în alertă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult