Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ce s-a decis în prima şedinţă a CSAT condusă de Ilie Bolojan: „Este necesar să luăm în calcul o creştere etapizată a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare”

28 Mar, 21:00 • Russo George
La Palatul Cotroceni, vineri, a avut loc prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) sub conducerea preşedintelui interimar Ilie Bolojan. Printre subiectele discutate s-au aflat evoluţiile conflictului din Ucraina şi impactul acestuia asupra securităţii naţionale a României.
Ce s-a decis în prima şedinţă a CSAT condusă de Ilie Bolojan: Este necesar să luăm în calcul o creştere etapizată a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare

Tot în cadrul întâlnirii, membrii CSAT au aprobat achiziţionarea unei noi nave pentru Forţele Navale Române, respectiv o corvetă uşoară, capabilă să execute diverse misiuni rapide. De asemenea, au fost stabilite măsurile necesare pentru ca Ministerul Apărării Naţionale să poată începe procedurile de achiziţie, conform unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială.

„În cadrul ședinței au fost analizate evoluțiile războiului ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei acum trei ani, cu accent pe analiza situației din teren, precum și pe stadiul și perspectivele negocierilor privind soluționarea acestui război de agresiune.

România salută rezultatele negocierilor recente de la Riad privind încetarea focului și eforturile SUA în această direcție, ca un prim pas spre ajungerea la un acord de pace. Obiectivul fundamental rămâne o pace justă și durabilă, în urma căreia Ucraina, susținută de toți aliații săi, să poată începe reconstrucția țării și refacerea economiei.

România, ca țară vecină, cu cea mai lungă graniță terestră și maritimă cu Ucraina, este direct interesată de încheierea războiului. Dorim ca Ucraina să se bucure de pace și să-și poată urma parcursul european, conform deciziilor adoptate la nivelul Uniunii Europene. Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua.

Poziția României rămâne consecventă în ceea ce privește faptul că încetarea focului trebuie urmată de un acord de pace care să ofere garanții solide de securitate și să descurajeze orice agresiune viitoare a Rusiei. Cooperarea transatlantică este vitală în acest proces. Negocierile de pace nu pot avea loc fără Ucraina și Europa.

Președintele interimar al României a prezentat membrilor Consiliului rezultatele discuțiilor de la Summitul de la Paris, dedicat Ucrainei, la care a participat pe 27 martie 2025. Toți liderii prezenți au reafirmat continuarea susținerii financiare și militare pentru Ucraina și sprijinul ferm pentru o soluție negociată, care să conducă la o pace robustă, în interesul Ucrainei și al Europei. A fost evidențiată și importanța consolidării, în continuare, a Flancului Estic. Acțiunile concrete ale țării noastre au ca obiectiv consolidarea contribuției europene la asigurarea securității Ucrainei, a regiunii noastre și a Europei.

Citeşte şi: Crin Antonescu a împărţit ministerele la emisiunea lui Cătălin Măruţă. Unde i-ar pune şefi pe George Simion şi Nicuşor Dan

Ca stat riveran la Marea Neagră, România urmărește cu maximă atenție toate discuțiile legate de armistițiu, monitorizarea acestuia și asigurarea siguranței navigației în zonă. România își va aduce contribuția la acțiunile de monitorizare, prin infrastructura sa și alte capabilități. Concomitent cu acțiunile de implementare a înțelegerii de armistițiu, ne vom coordona strâns cu aliații din regiune și din NATO în ceea ce privește aspectele legate de securitatea și siguranța navigației la Marea Neagră.

Întrucât aceste evoluții au impact și asupra Republicii Moldova, membrii Consiliului au discutat și despre sprijinul acordat în continuare pentru asigurarea viitorului european al acesteia.

În cadrul CSAT s-au discutat, de asemenea, măsurile pe care le vom continua la nivel național pentru gestionarea eficientă a efectelor situației din imediata noastră vecinătate, precum și acțiunile menite să consolideze contribuția la apărarea colectivă în cadrul NATO și la întărirea dimensiunii europene de securitate și apărare.

Este clar că trebuie să ne asumăm, împreună cu partenerii europeni, un rol mai important în menținerea păcii pe continentul european. Aceasta înseamnă că este necesar să luăm în calcul, în viitor, o creștere etapizată a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare, fără a crea dezechilibre bugetare, utilizând în acest sens instrumentele europene.

Totodată, pentru a răspunde eficient noilor provocări geopolitice, este necesar ca România să adopte o strategie proactivă, consolidându-și, totodată, relația bilaterală cu SUA, în vederea menținerii unei prezențe militare americane consistente pe teritoriul României, esențială pentru interesele de securitate ale țării noastre. Consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, în special pe Flancul Estic, rămâne o prioritate.

Hotărâri avizate în CSAT

În CSAT au fost analizate și aprobate rapoartele privind activitatea desfășurată de instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2024 și principalele obiective pentru anul 2025, precum și rapoartele privind execuția bugetară a cheltuielilor operative destinate realizării siguranței naționale de către aceste instituții.

De asemenea, membrii Consiliului au evaluat și Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea din 2024, raport care va fi trimis spre aprobare Parlamentului României.
Pe parcursul anului 2024, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a coordonat eforturile de consolidare a securității și apărării României, promovând implementarea integrală a deciziilor NATO privind postura consolidată pe Flancul Estic și susținând creșterea prezenței militare aliate pe teritoriul național.

În actualul context de securitate regională, deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării au vizat:

• creșterea coordonării bilaterale și aliate pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv prin dislocarea de forțe aliate pe teritoriul României;

• întărirea Parteneriatului Strategic cu SUA și aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul securității și apărării;

• analiza și armonizarea cadrului legislativ național, cu accent pe domenii esențiale, precum managementul crizelor, securitatea cibernetică și reziliența;

• sprijin multidimensional pentru Republica Moldova, adaptat provocărilor sale de securitate și stabilitate;

• adoptarea de măsuri suplimentare de sprijin pentru Ucraina, în conformitate cu deciziile aliate și angajamentele internaționale;

• adaptarea cadrului de planificare și implementarea unor măsuri operaționale pentru gestionarea eficientă a fluxurilor migratorii la frontierele României.”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu recunoaște că este unul dintre vinovații pentru ascensiunea lui Călin Georgescu: „Am luat niște decizii greșite, ca să nu spun proaste” VIDEO

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Grupa de sânge care aduce un risc mult mai mare de a face ulcer sau alte probleme digestive. Dieta alimentară este foarte importantă
Grupa de sânge care aduce un risc mult mai mare de a face ulcer sau alte probleme digestive. Dieta alimentară ...
Top 4 cele mai încăpățânate zodii. Nimic nu-i convinge să facă altfel decât vor
Top 4 cele mai încăpățânate zodii. Nimic nu-i convinge să facă altfel decât vor
Cât costă un kilogram de roșii românești în martie 2025. Prețul e dublu față de anii trecuți
Cât costă un kilogram de roșii românești în martie 2025. Prețul e dublu față de anii trecuți
Produsul românesc care este de două mai scump decât un kilogram de carne. Mesajul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România
Produsul românesc care este de două mai scump decât un kilogram de carne. Mesajul Asociaţiei pentru ...
Coafura momentului! Te întinerește instant cu cel puțin 5 ani
Coafura momentului! Te întinerește instant cu cel puțin 5 ani
Trump lansează atacul comercial: tarifele de 10% lovesc toate importurile din SUA, iar „taxele reciproce” sunt pe cale să devină realitate!
Trump lansează atacul comercial: tarifele de 10% lovesc toate importurile din SUA, iar „taxele reciproce” ...
Wall Street în derivă: 5,4 trilioane pierdute și o recesiune globală la orizont
Wall Street în derivă: 5,4 trilioane pierdute și o recesiune globală la orizont
Tarifele lui Trump zguduie comerțul mondial. America își ridică zidurile economice
Tarifele lui Trump zguduie comerțul mondial. America își ridică zidurile economice
Decizia surprinzătoare a lui Ciolacu. Motivul pentru care nu mai candidează și impactul asupra alegerilor
Decizia surprinzătoare a lui Ciolacu. Motivul pentru care nu mai candidează și impactul asupra alegerilor
Lovitură pentru toți șoferii din România! Decizia intră în vigoare azi, 5 aprilie. Afectează toate mașinile pe benzină și motorină!
Lovitură pentru toți șoferii din România! Decizia intră în vigoare azi, 5 aprilie. Afectează toate ...
Alertă de ultimă oră pentru românii care pleacă în Austria! MAE anunță închiderea mai multor puncte de frontieră
Alertă de ultimă oră pentru românii care pleacă în Austria! MAE anunță închiderea mai multor ...
​Doliu în cinematografie: Actrița îndrăgită din „Little House on the Prairie” s-a stins la 89 de ani ​
​Doliu în cinematografie: Actrița îndrăgită din „Little House on the Prairie” s-a ...
Alertă meteo: Un val de aer polar lovește România! ANM anunță viscol și ninsori neașteptate în weekend
Alertă meteo: Un val de aer polar lovește România! ANM anunță viscol și ninsori neașteptate în ...
Petrolul se prăbușește! Prețul atinge minimul ultimilor 4 ani după lovitura economică dată de China Statelor Unite
Petrolul se prăbușește! Prețul atinge minimul ultimilor 4 ani după lovitura economică dată de ...
Rețeta virală de chiftele de post! Ingredientul secret care le face irezistibil de crocante și aromate
Rețeta virală de chiftele de post! Ingredientul secret care le face irezistibil de crocante și aromate
Destinul le surâde! Zodiile care vor da lovitura vieții de Florii
Destinul le surâde! Zodiile care vor da lovitura vieții de Florii
Supa care te ajută să slăbești! Arde grăsimile rapid și îți transformă silueta!
Supa care te ajută să slăbești! Arde grăsimile rapid și îți transformă silueta!
Horoscop 5 aprilie: dragoste cu năbădăi! Zodia care se izbește de un zid emoțional
Horoscop 5 aprilie: dragoste cu năbădăi! Zodia care se izbește de un zid emoțional