- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Cine sunt europarlamentarii pe care România îi trimite la Bruxelles? Lista eurodeputaților din țara noastră

10 Jun, 22:18 • Adrian Popovici
România trimite 33 de europarlamentari la Bruxelles. După cum arată datele oficiale, alianța PSD-PNL a dominat aceste alegeri, câștigând 19 poziții.
Cine sunt europarlamentarii pe care România îi trimite la Bruxelles? Lista eurodeputaților din țara noastră

După numărarea voturilor, Biroul Electoral Central a transmis care sunt procentele pe care le-au obținut partidele și candidații independenți din cursa pentru Parlamentul European și care sunt politicienii care vor fi europarlamentarii țării noastre în următorii 5 ani, notează Antena 3 CNN.

Datele oficiale indică faptul că alianța PSD-PNL este marele câștigător al acestor alegeri, cele două formațiuni urmând să trimită 19 europarlamentari. Pe lista alianței se află lideri precum Mihai Tudose, Rareș Bogdan, Gabriela Firea sau Adina Vălean.

AUR a obținut 6 mandate, cu reprezentanți ca Cristian Terheș sau Claudiu Târziu. UDMR și SOS se află la egalitate, cu câte 2 mandate fiecare, iar Nicu Ștefănuță este singurul independent pe care țara noastră îl trimite la Bruxelles.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, mesaj dur pentru Karl Nehammer după europarlamentare: „Noi în România am câștigat alegerile, dânșii în Austria au pierdut”

Lista completă a europarlamentarilor pe care România îi trimite la Bruxelles

Alianța electorală PSD-PNL:

  1. Mihai Tudose
  2. Rareș Bogdan
  3. Gabriela Firea
  4. Dan Motreanu
  5. Claudiu Manda
  6. Adina Vălean
  7. Victor Negrescu
  8. Vasile Dîncu
  9. Daniel Buda
  10. Maria Grapini
  11. Gheorghe Cârciu
  12. Ziegfried Mureșan
  13. Dragoș Benea
  14. Mircea Hava
  15. Dan Nica
  16. Gheorghe Falcă
  17. Ștefan Mușoiu
  18. Roxana Mânzatu
  19. Virgil Popescu

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR):

  1. Cristian Terheș
  2. Claudiu Târziu
  3. Gheorghe Piperea
  4. Georgiana Teodorescu
  5. Adrian George Axinia
  6. Șerban Dimitrie Sturdza

Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei):

  1. Dan Barna
  2. Vlad Voiculescu
  3. Eugen Tomac

UDMR:

  1. Iuliu Winkler
  2. Lorant Vincze

SOS România:

  1. Diana Șoșoacă
  2. Luis Lazarus

Independent: Nicu Ștefănuță

România trimite 33 de europarlamentari la Bruxelles
România trimite 33 de europarlamentari la Bruxelles

Ce salarii primesc europarlamentarii?

Pe lângă responsabilitatea legislativă și reprezentativă, europarlamentarii beneficiază de anumite beneficii financiare și sociale. Salariul de bază, stabilit la 38,5% din cel al unui judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene, se situează în jurul sumei de 9.808,67 euro lunar brut, după deducerea impozitului UE și a contribuțiilor pentru asigurările sociale, rezultând un salariu net de aproximativ 7.665,31 euro. În plus, aceștia primesc o indemnizație lunară de aproximativ 4.778 euro pentru cheltuieli generale, ce acoperă costurile de administrare a biroului și alte necesități.

Pe durata sesiunilor plenare, comisiilor și altor activități oficiale la Bruxelles sau Strasbourg, europarlamentarii beneficiază de o indemnizație zilnică de aproximativ 338 euro, ce acoperă cheltuielile de cazare și masă. Costurile de călătorie pentru activitățile oficiale sunt rambursate de Parlamentul European, pe baza chitanțelor prezentate.

De asemenea, aceștia sunt incluși într-un sistem de asigurări de sănătate care acoperă parțial costurile medicale, dentare și de spitalizare, având acces și la asigurări suplimentare ce acoperă riscurile de viață și accidente.

Harta României a fost înroșită de PSD. Lista cu rezultatele alegerilor în toate județele țării