- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ciolacu amenință cu demisia! Criză politică iminentă, dacă PNL iese de la guvernare!

08 Oct, 16:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că își va depune mandatul dacă PNL iese de la guvernare. El a subliniat că va rămâne consecvent în această decizie.
Ciolacu amenință cu demisia! Criză politică iminentă, dacă PNL iese de la guvernare!

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat într-un interviu pentru Digi 24 că este dispus să-și depună mandatul în cazul în care Partidul Național Liberal (PNL) decide să iasă de la guvernare. Ciolacu a spus că va rămâne consecvent în decizia sa, adăugând că își va depune mandatul dacă PNL face acest pas.

În ultimele zile, în cadrul conducerii PNL, s-au purtat discuții serioase despre posibila ieșire din coaliția de guvernare. În decurs de 48 de ore, liderii PNL s-au întâlnit în mai multe ședințe, iar subiectul principal a fost exact acesta: retragerea din guvern.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu, prins cu totul în scandalul Șoșoacă: ,,Mi-a venit totul în cap!”

foto: Marcel Ciolacu

Ciolacu amenință cu demisia! Criză politică iminentă, dacă PNL iese de la guvernare!

În același timp, PSD a făcut un apel la PNL să dea dovadă de maturitate politică și să trateze cu responsabilitate obligațiile pe care le au ca partid de guvernământ. PSD a spus că anunțul USR privind depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului arată imaturitatea și riscul unui blocaj politic.

„Singura cale de ieşire din această situaţie e ca PNL să revină la masa Coaliţiei şi să se comporte responsabil”, spune PSD, conform News.ro.

„PSD face apel la PNL să manifeste maturitate politică şi să trateze cu responsabilitate obligaţiile pe care le are în calitate de partid aflat la guvernare. Indiferent de mizele şi de orgoliile politice pe care le pot avea unii politicieni, un partid aflat la conducerea ţării are obligaţia faţă de cetăţeni de a asigura buna funcţionare a statului şi a guvernării.

Aşadar, indiferent cât de intensă este competiţia electorală, partidele din Coaliţia de guvernare au obligaţia de a menţine un minim dialog pentru a putea lua deciziile executive de care are nevoie România pe parcursul acestor alegeri până la formarea unei alte majorităţi parlamentare şi până la învestirea unui nou guvern”, a transmis PSD printr-un comunicat oficial.

PSD avertizează că un partid aflat la guvernare, PNL, nu ar trebui să ia decizii bazate exclusiv pe calcule electorale, spunând că miza nu este câștigul electoral al PNL, ci riscul pierderilor pentru România din cauza unor declarații și acțiuni de acest fel. Social-democrații critică anunțul USR privind depunerea unei moțiuni de cenzură.

„Un partid aflat la guvernare nu poate lua decizii doar pe baza calculelor electorale. Miza nu e cât de mult poate câştiga electoral PNL prin anunţul că rupe Coaliţia, dar rămâne la guvernare. Miza e despre cât de mult poate pierde România, în urma unor astfel de declaraţii”, precizează social-democraţii.

PSD avertizează că PNL ar putea ajunge într-o situație în care să-și sancționeze propriii miniștri. Soluția propusă de PSD este ca PNL să revină la masa negocierilor din Coaliție și să acționeze responsabil.

„Anunţul USR privind depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului arată fundătura la care duce acest joc electoral pueril. PNL ar putea fi pus în postura de a-şi sancţiona propriii miniştri printr-un vot în Parlament şi de a provoca un blocaj total în funcţionarea României. Singura cale de ieşire din această situaţie e ca PNL să revină la masa Coaliţiei şi să se comporte responsabil”, mai afirmă PSD.

Nicolae Ciucă a criticat dur ultima decizie a Curții Constituționale a României (CCR), fără a comenta direct hotărârea, dar subliniind că aceasta ridică un semn de întrebare asupra stării democrației în România. El a spus că, pentru prima dată, o majoritate formată din 5 judecători, dintre care 4 numiți de PSD, a decis că un candidat nu poate participa la alegeri, eliminând un adversar politic.

„Nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de intrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida.

Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politici, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportament de partid-stat.

Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Coalția de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile”, a declarat Ciucă.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu a răspuns la întrebări! Cu cine ar vota Premierul României la prezidențiale