- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ciolacu anunță: „Marele plan” al României va fi finalizat până pe 15 octombrie. Pasul decisiv care trebuie făcut

01 Oct, 22:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Marcel Ciolacu a anunțat că „marele plan” al României va fi finalizat în luna octombrie. Ce presupune acesta.
Ciolacu anunță: „Marele plan” al României va fi finalizat până pe 15 octombrie. Pasul decisiv care trebuie făcut

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți seara, că planul de măsuri destinat negocierii unui acord pe șapte ani cu Comisia Europeană va fi prezentat la timp, în octombrie.

Acest plan este necesar pentru a solicita plata nr. 4 din PNRR, care va asigura cofinanțarea proiectelor majore de infrastructură rutieră în România. Ciolacu spune că această inițiativă este importantă în ceea ce privește reducerea deficitului și sprijinul dezvoltării infrastructurii naționale.

„Avem și creșteri pe venituri, dar și reduceri la cheltuieli. De exemplu, Franța și-a asumat un deficit de 4,4%… Eu dau exemple pentru a ilustra situația… Din ultimii 30 de ani, Franța a avut depășiri de deficit de 22 de ori. Vreți să fac precum Ceaușescu? Să bag România într-o foamete ca să plătim urgent datoriile externe?!“, a spus Marcel Ciolacu, marți seară, la Digi 24.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu detonează scena politică: „Cheltuielile președintelui trebuie desecretizate și expuse public!”

foto: Marcel Ciolacu

Ciolacu anunță: „Marele plan” al României va fi finalizat până pe 15 octombrie. Pasul decisiv care trebuie făcut

Marcel Ciolacu a menționat că aceste acțiuni sunt considerate de Comisia Europeană ca fiind problematice, iar obiectivul acesteia este de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a economiei românești. Ciolacu a mai zis că instituția europeană nu este dușmanul României, ci un partener care vizează stabilitatea economică .

„România are nevoie de o reformă fiscală. Comisia Europeană spune că e aberant să dăm legi, să facem un cod fiscal și după 6 luni să le modificăm, să oferim facilități. Comisia Europeană nu e dușmanul României? Ei doresc sustenabilitate pe termen lung“, a punctat Marcel Ciolacu.

În primele șapte luni din 2024, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,02% din PIB, cu 1,62 puncte procentuale mai mare decât în aceeași perioadă a anului anterior, totalizând 71 miliarde lei.

Veniturile totale au crescut cu 15,1% față de anul trecut, ajungând la 331,56 miliarde lei, datorită încasărilor din diverse surse:

  • contribuțiile de asigurări
  • TVA
  • impozitul pe salarii și pe profit

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că, pentru România și alte șase state europene care au depășit limita de 3% stabilită de criteriile de la Maastricht, sunt în desfășurare negocieri pentru abordarea acestei situații .

„Trebuie depus acel plan până pe 15 octombrie. E un plan generic. În România urmează reforma fiscală. Dacă România și coaliția de guvernare decid să nu trimită niciun plan, automat vom avea un plan aprobat de Comisie pe 4 ani.

Eu nu vreau asta! Vreau ca ministrul Finanțelor, după ce prezintă Coaliției, să meargă și să discute cu Comisia. De ce?! până în 2025-2026, când putem implementa banii din PNRR. E cel mai mare efort pentru infrastructura rutieră.

Cofinanțarea statului român este de 60%. Am pornit șantierele din toată țara. Așa consider eu că este bine, a venit timpul ca România să se dezvolte. Normal că aceste întârzieri de 2-3 luni aduc o multiplicare în economie, din relocări…“, a punctat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că nu se ia în considerare amânarea procesului de reducere sau reeșalonare a bugetului până după alegeri.

El a asigurat că măsurile necesare pentru gestionarea deficitului vor fi implementate la timp, pentru a răspunde cerințelor Comisiei Europene și a asigura sustenabilitatea financiară a României. Premierul a declarat că ideea de a amâna măsurile de reducere sau reeșalonare a bugetului până după alegeri este exclusă.

„Nu este adevărat! Planul va fi discutat până pe 15 octombrie. Dacă nu ducem niciun plan, vom avea o eșalonare pe 4 ani“, a subliniat Marcel Ciolacu.

Te-ar mai putea interesa și: Ambasadoarea SUA în România pune frână entuziasmului lui Ciolacu: „Mai trebuie parcurși pași pentru a ajunge acolo”