Alina Gorghiu, fostul ministru al Justiției, a reacționat imediat după publicarea raportului Comisiei de la Veneția care confirmă decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. Aceasta a explicat că decizia CCR a fost bazată pe o situație excepțională, având în vedere informațiile din CSAT privind posibila viciere a rezultatelor electorale de către unii competitori. Raportul Comisiei subliniază că CCR a acționat conform atribuțiilor sale, iar anularea alegerilor a fost justificată din perspectiva protejării integrității procesului electoral, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Lovitură după lovitură pentru Călin Georgescu. Comisia de la Veneţia i-a respins solicitarea de analizare a anulării alegerilor de către CCR
foto: alegeri prezidențiale
Gorghiu a menționat că România a luat măsuri importante pentru a asigura transparența publicității online în campaniile electorale, reglementând deja acest aspect prin acte normative recente.
Referindu-se la alegerile prezidențiale din mai 2025, Gorghiu se așteaptă la o campanie electorală provocatoare și dificilă, dar consideră că raportul Comisiei de la Veneția clarifică multe dintre aspectele controversate. Printre acestea se numără posibilitatea contestării rezultatelor în cazul încălcării drepturilor electorale sau a influenței exercitate de mass-media și social media, inclusiv cele sponsorizate din afaceri externe.
„Raportul Comisiei de la Veneția confirmă ca soluția CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este atributul instanței de control constituțional, chiar dacă au fost voci care i-au contestat acest drept. Decizia CCR a fost luată ținând cont de situația excepțională din momentul respectiv, generată de informațiile din CSAT legate de vicierea rezultatului procesului electoral din partea unuia din competitori în alegerile prezidențiale, context la care face referire expres și Comisia de la Veneția.
Statul român a reglementat deja modul de realizare a publicității online în campaniile electorale prin acte normative adoptate recent. Procedura trebuie să fie una transparentă, iar platformele social media trebuie să colaboreze cu autoritățile pentru o transparență totală privitoare la publicitatea politică și sponsorii acesteia.
Mă aștept la o campanie grea, cu provocări multiple, însă raportul de astăzi clarifică multe din cele întâmplate: “Ar trebui să fie posibilă contestarea rezultatelor alegerilor pe baza încălcării drepturilor electorale, libertăților și intereselor de către stat, actori electorali publici și privați, precum și pe influența mass-media și, în special, a social media, inclusiv a celor sponsorizate și finanțate din străinătate.”
Comisia de la Veneția confirmă faptul ca CCR avea dreptul să ia această hotărâre de anulare a alegerilor. Și sper ca această controversă să rămână de domeniul trecutului pentru a putea să ne concentrăm pe un proces electoral corect și transparent la alegerile prezidențiale din mai 2025”, a precizat ea.
Pe de altă parte, Nicușor Dan, primarul Capitalei și candidat la alegerile prezidențiale, susține decizia Comisiei de la Veneția.
„Este foarte, foarte important ca românii să fie convinși – cei mai mulți dintre ei – că această măsură a fost una justificată. Și atunci, bineînțeles, că există informații care sunt la interferența între secrete și publice. Trebuie extrase dintre ele acelea care să fie făcute publicității, astfel încât ele să convingă.
Și în cazul ăsta, particular, știm despre ce este vorba. Adică toți specialiștii spun că a fost o campanie care a costat milioane sau poate zeci de milioane și noi ar trebui să vedem niște dovezi de plăți, mai mult decât cele câteva sute de mii de euro pe care le-am avut”, a zis edilul Capitalei.
Te-ar mai putea interesa și: Alegerile din mai vor afecta puternic cursul valutar. La ce trebuie să se aștepte românii cu credite și economii în euro