Comisia Europeană a aprobat plata celei de-a doua tranșe de bani din PNRR. Plata va fi efectuată pentru 49 de jaloane și ținte, două jaloane fiind considerate neîndeplinite. Acest lucru înseamnă suspendarea a circa 53 de milioane de euro.
România va primi circa 2,8 miliarde de euro, iar fondurile suspendate, cele în valoare de 53 de milioane de euro, pot fi deblocate dacă România îndeplinește și jaloanele restante, numerotate cu 129 și 133 în PNRR.
Citește și Ce zile libere mai au românii până la finalul anului 2023. Prin ce metodă își pot prelungi concediul
”Comisia Europeană a aprobat astăzi o evaluare preliminară pozitivă a unei părți din etapele și obiectivele legate de cea de-a doua cerere de plată a României în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (RRF), instrumentul-cheie care se află în centrul NextGenerationEU. La 16 decembrie 2022, România a prezentat Comisiei o cerere de plată bazată pe cele 49 de etape și 2 obiective stabilite în decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru a doua plată. După ce a analizat dovezile furnizate de autoritățile române, Comisia a considerat că 47 de etape și 2 obiective din cele 49 de etape și 2 obiective au fost îndeplinite în mod satisfăcător”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Comisia a mai transmis că ”a constatat că două etape legate de investițiile în energie (mai exact, etapa 129 și etapa 133) nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Comisia recunoaște primii pași deja făcuți de România pentru a îndeplini aceste etape restante, deși mai sunt încă multe de făcut. Prin urmare, Comisia activează procedura de „suspendare a plăților”, în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul RRF”. Totuși, Comisia nu a indicat suma exactă suspendată, însă ar fi vorba despre 53 de milioane de euro.
Marcel Ciolacu, actualul premier al României, a vorbit, marți, despre obiectivele convenite de Guvern prin PNRR.
Citește și Cum te poți pensiona anticipat fără penalizare. Care sunt condițiile și ce acte sunt necesare
„Greva din educație a acoperit spațiul public. Trebuie să recuperăm, să vorbim despre legile educației. Tot ce ne-am asumat vom respecta: tot angajamentul față de dascăli.
Așteptăm de la specialiști să venim cu criteriile de performanță pentru a introduce pe lângă salarizare și criteriile și să implementăm reforma în sistemul de educație. Am vorbit cu echipa dvs. despre dezvoltarea infrastructurii școlare.
Facem o greșeală: vorbim mult prea mult despre banii din PNRR și nu despre reformele din PNRR, care trebuie să formeze un echilibru. Dacă nu implementăm reformele și nu câștigă cei îndreptățiți din sistemul de educație, peste 3-4 ani o să fim tot în același loc”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.