Conform DSA, TikTok este responsabilă să evalueze și să reducă riscurile asociate cu integritatea proceselor electorale, iar Comisia suspectează că această obligație nu a fost respectată. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța protejării proceselor democratice.
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a declarat aceasta, potrivit Economedia.
Comisia Europeană va analiza două arii principale ale gestionării riscurilor din partea TikTok:
Comisia dorește să stabilească dacă TikTok a luat măsurile necesare pentru a atenua riscurile regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale. Dacă suspiciunile se confirmă, platforma ar putea fi acuzată de încălcări ale articolelor 34 și 35 din Regulamentul privind Serviciile Digitale.
Decizia Comisiei de a lansa această procedură are la bază mai multe surse, inclusiv rapoarte declasificate ale serviciilor de informații furnizate de autoritățile române, analize independente și datele oferite de TikTok în 2023 și 2024.
Coordonatorul irlandez pentru servicii digitale, Coimisiún na Meán, va colabora la această investigație, Irlanda fiind statul înglobator al TikTok în UE. Procedura va implica colectarea de probe suplimentare prin cereri oficiale de informații, inspecții, monitorizare detaliată și evaluarea algoritmilor platformei.
Comisia poate lua măsuri suplimentare de asigurare a respectării legislației, inclusiv măsuri provizorii sau acceptarea unor angajamente asumate de TikTok pentru remedierea deficiențelor.
Aceasta este a treia investigație împotriva TikTok demarată de Comisia Europeană. Prima a fost deschisă în februarie 2024, iar a doua a fost încheiată în august 2024 cu un set de angajamente asumate de companie. Totodată, pe 5 decembrie 2024, Comisia a emis un ordin de păstrare prin care TikTok este obligată să blocheze și să păstreze toate datele legate de riscurile asociate proceselor electorale din UE.
De asemenea, Comisia a subliniat că inițierea procedurilor oficiale nu exclude alte investigații viitoare sau acțiuni care să vizeze TikTok în baza altor prevederi ale DSA.
La nivel european, acest caz reprezintă un semnal ferm că protecția democrației și combaterea dezinformării în mediul digital rămân o prioritate. În contextul viitoarelor alegeri din UE, Comisia este determinată să se asigure că platformele online respectă obligațiile impuse de DSA, evitând riscurile care pot afecta discursul civic și integritatea proceselor electorale.