- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Copilăria românilor, umbrită de sărăcie! Firea: „Aproape 40 la sută dintre copiii României sunt în situații dificile de sărăcie”

10 Feb, 15:31 • Bumbeneci Diana
Gabriela Firea anunță că aproape 40% dintre copiii din România sunt afectați de o sărăcie cruntă. Aceasta are noi planuri pentru a-i sprijini pe români.
Copilăria românilor, umbrită de sărăcie! Firea: „Aproape 40 la sută dintre copiii României sunt în situații dificile de sărăcie”

Gabriela Firea susține că în România sunt foarte mulți copiii care sunt nevoiți să trăiască zilnic într-o sărăcie lucie. Aceștia au mare nevoie de ajutor din partea Guvernului, iar autoritățile sunt forțate în prezent să caute rapid cât mai multe soluții, anunță Antena3.

Firea susține că 40% dintre copiii din România sunt afectați de o sărăcie lucie

Într-o țară în care fiecare reprezentant al marilor instituții aleargă după noi obiective de evoluție. se uită totuși de o realitate cruntă. Vorbim despre momentul teribil în care avem în continuare în România un număr istoric de copii aflați în situații dificile de sărăcie sau excluziune socială, aproape 40 la sută dintre copiii României. Aceste date au fost prezentate de Gabriela Firea.

Am avut o întâlnire extrem de productivă cu doamna Katarina IVANKOVIC-KNEZEVIC, director în cadrul Comisiei Europene. Am discutat foarte aplicat despre Planul de Acțiune privind implementarea Garanției pentru copii, un document de o importanță majoră pentru România, care avem toată încrederea că va fi în Guvern luna aceasta.

După cum știți, în calitate de Ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sunt coordonatorul național al programului Garanția pentru Copii. În luna octombrie a anului trecut am trimis, spre consultare, Comisiei Europene, draftul Planului de Acțiune, pe care l-am discutat acum în detaliu alături de doamna Katarina IVANKOVIC-KNEZEVIC.

Documentul reprezintă angajamentul nostru, al autorităților din România, pentru identificarea de soluții și punerea lor în practică, în scopul prevenirii și combaterii excluziunii sociale și garantării accesului copiilor aflați în situații de vulnerabilitate la o serie de servicii esențiale: educație timpurie, sănătate, condiții de locuire decente, alimentație adecvată. Va fi un efort comun, atât al nostru, al Guvernului, cât și al autorităților locale, pentru ca măsurile pe care le propunem și resursele pe care le alocăm să ajungă țintit, exact în acele comunități în care este cea mai mare nevoie.

Pornim cu o realitate dură, în care avem în continuare în România un număr uriaș de copii aflați în situații dificile de sărăcie sau excluziune socială, aproape 40 la sută dintre copiii României. Ne luăm angajamentul că măsurile propuse în Garanția pentru copii, corelate cu cele pe care a fost construită Strategia Națională pentru copiii 2023-2027 vor face diferența pentru toți acești copii”, susține Gabriela Firea.

Ai mai putea citi: Derapaj istoric în 2023. Primarul Elena Lasconi vrea să alipească de Brașov orașul Câmpulung. „Mă gândesc foarte serios ca la regionalizare să trecem de partea Brașovului”

Gabriela Firea
Gabriela Firea

„Cele 150 de centre de zi pe are le vom construi sau reabilita cu fonduri din PNRR, pentru care așteptăm acum proiecte de la primăriile din toată țara sau dezvoltarea unui program în care să reușim să acordăm o masă caldă copiilor din comunitățile vulnerabile sunt doar două exemple de implicare, prin care vrem să sprijinim acele familii cu copii, pentru care ziua de mâine este o provocare permanentă.

Toți copiii au nevoie de educație, de o alimentație sănătoasă, de acces la servicii medicale, de sprijin și îndrumare. Unii au norocul să le primească acasă, de la părinții lor, dar nepermis de mulți alții n-au nicio șansă la o copilărie normală și la o dezvoltare firească. Pentru ei am gândit, în primul rând, Garanția pentru copii!

Concret, prin implementarea Planului de Acțiune, până în anul 2030, urmărim scăderea semnificativă a numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială, contribuind astfel la obiectivul asumat la nivelul UE de scădere cu 5 milioane a numărului de copii afectați de acest fenomen multidimensional.

Documentul pe care l-am propus, acum câteva luni, spre consultare, Comisiei Europene și care va fi aprobat printr-un Memorandum în Guvern este rezultatul unei munci de echipă, alături de colegii mei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și a fost dezbătut anterior cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului și ai societății civile”, scrie Gabriela Firea pe o rețea socială.

Citește și: Vrei să devii detectiv particular? Au început înscrierile! Iată ce documente ai nevoie pentru a participa la concurs și ce salariu vei avea pentru un astfel de job

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult