Crin Antonescu, fostul președinte al Senatului și candidatul Coaliției pro-europene la președinția României, a anunțat într-un interviu acordat Europei FM că decizia sa de autosuspendare din poziția de candidat a fost una unilaterală, luată fără consultarea liderilor celor patru partide care compun Coaliția pro-europeană. Această decizie vine pe fondul unor nemulțumiri legate de tergiversarea stabilirii datei alegerilor prezidențiale și de absența validării oficiale a candidaturii sale în cadrul forurilor statutare ale partidelor din Coaliție, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Reacția lui Bolojan, după declarațiile lui Crin Antonescu: „Să nu repetăm greșelile care s-au făcut!”
foto: Crin Antonescu
Antonescu a spus că stabilirea datei alegerilor ar trebui să fie o prioritate pentru guvern, acuzând o amânare nejustificată care afectează nu doar candidații, ci întreaga societate. De asemenea, a cerut ca partidele din Coaliție să ia decizii clare în legătură cu candidatura sa, fie prin reconfirmarea sprijinului, fie prin identificarea unei alternative.
„Doresc să se stabilească – guvernul să stabilească, în conformitate cu legea – data alegerilor prezidențiale. Pare o amânare, o tergiversare nejustificată. Și doi: partidele care compun coaliția de guvernare și care au susținut, prin acordul lor, candidatura mea să-și ia în forurile statutare deciziile în legătură cu această candidatură, sau eventual o alta. Dar să se clarifice acest lucru.
Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare, pentru a definitiva sau a anula, a abandona această candidatură. Și în ce privește prima – stabilirea cât mai rapidă a datei alegerilor – cred că este o urgență a întregii societăți, nu a unui candidat sau altul, sau a unui partid sau altul”.
În contextul crizei politice declanșate de anularea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională pe 7 decembrie 2024, Antonescu consideră că autoritățile au avut suficient timp să stabilească o nouă dată pentru alegeri. Faptul că această decizie nu a fost luată până la începutul anului 2025 reprezintă, în opinia sa, o situație inacceptabilă și un semn de lipsă de responsabilitate în încheierea ciclului electoral.
Antonescu a insistat că autosuspendarea sa nu reprezintă o retragere sau un abandon al candidaturii, ci o cerere de clarificare a unor aspecte esențiale pentru campania electorală.
„Eu am spus foarte clar – deși știam că se va răstălmăci, pentru că sunt răstălmăcitori de profesie – nu am abandonat, nu m-am retras, nu dau înapoi. Am spus doar – și am folosit acest termen de suspendare – că lucrurile trebuie clarificate.
Nu în ce mă privește a existat vreo ezitare. De a doua zi după ce acest anunț a fost făcut public sub semnătura celor patru lideri de partide și formațiuni politice am intrat, practic, într-o precampanie și nu am niciun motiv să dau înapoi sau să renunț. Dar am toate motivele să solicit niște clarificări absolut necesare tuturor”.
Fostul lider al Senatului a accentuat importanța transparenței în politică, afirmând că procesul de luare a deciziilor nu ar trebui să fie perceput ca o afacere privată între liderii politici, ci ca o chestiune de interes public.
În ceea ce privește relația sa cu premierul Marcel Ciolacu, Antonescu a declarat că nu a fost contactat de acesta pentru a discuta situația, dar a spus că dialogurile dintre liderii politici nu ar trebui să fie considerate priorități personale, ci acțiuni de interes public.
„Pentru că, în general, eu consider că în activitățile politice – cât se poate de mult, că nu se poate totul, întotdeauna – cât se poate de mult trebuie să fie public. Nu este o afacere privată între două, trei, cinci persoane. Sunt chestiuni de interes public, trebuie să fie făcute public”.
De partea cealaltă, Marcel Ciolacu a anunțat că subiectul va fi discutat într-o reuniune a Coaliției programată pentru 8 ianuarie, unde se vor analiza măsuri pentru a asigura continuarea parcursului pro-european al României.
„Astea sunt chestiuni, repet, de natură privată. Dar pot să vă spun că nu. Dar, încă o dată: astea sunt niște chestiuni care țin de sfera privată. Liderii politici – nu Ciolacu, alții … comunică public ceea ce au de comunicat”.
Te-ar mai putea interesa și: Crin Antonescu nu a muncit deloc în ultimii 10 ani: „Am trăit financiar din veniturile soției mele și din economiile mele destul de firave”