- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Crin Antonescu rupe tăcerea despre autosuspendare: „Nu m-am retras, nu dau înapoi!”

06 Jan, 13:16 • Bugiu ⁠Ana Maria
Crin Antonescu a declarat că decizia sa de autosuspendare din poziția de candidat la președinție a fost una unilaterală, luată fără consultarea liderilor Coaliției pro-europene. El a criticat tergiversarea stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a cerut clarificări privind validarea oficială a candidaturii sale.
Crin Antonescu rupe tăcerea despre autosuspendare: „Nu m-am retras, nu dau înapoi!”

Crin Antonescu, fostul președinte al Senatului și candidatul Coaliției pro-europene la președinția României, a anunțat într-un interviu acordat Europei FM că decizia sa de autosuspendare din poziția de candidat a fost una unilaterală, luată fără consultarea liderilor celor patru partide care compun Coaliția pro-europeană. Această decizie vine pe fondul unor nemulțumiri legate de tergiversarea stabilirii datei alegerilor prezidențiale și de absența validării oficiale a candidaturii sale în cadrul forurilor statutare ale partidelor din Coaliție, potrivit capital.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Reacția lui Bolojan, după declarațiile lui Crin Antonescu: „Să nu repetăm greșelile care s-au făcut!”

foto: Crin Antonescu

Crin Antonescu rupe tăcerea despre autosuspendare: „Nu m-am retras, nu dau înapoi!”

Antonescu a spus că stabilirea datei alegerilor ar trebui să fie o prioritate pentru guvern, acuzând o amânare nejustificată care afectează nu doar candidații, ci întreaga societate. De asemenea, a cerut ca partidele din Coaliție să ia decizii clare în legătură cu candidatura sa, fie prin reconfirmarea sprijinului, fie prin identificarea unei alternative.

„Doresc să se stabilească – guvernul să stabilească, în conformitate cu legea – data alegerilor prezidențiale. Pare o amânare, o tergiversare nejustificată. Și doi: partidele care compun coaliția de guvernare și care au susținut, prin acordul lor, candidatura mea să-și ia în forurile statutare deciziile în legătură cu această candidatură, sau eventual o alta. Dar să se clarifice acest lucru.

Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare, pentru a definitiva sau a anula, a abandona această candidatură. Și în ce privește prima – stabilirea cât mai rapidă a datei alegerilor – cred că este o urgență a întregii societăți, nu a unui candidat sau altul, sau a unui partid sau altul”.

În contextul crizei politice declanșate de anularea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională pe 7 decembrie 2024, Antonescu consideră că autoritățile au avut suficient timp să stabilească o nouă dată pentru alegeri. Faptul că această decizie nu a fost luată până la începutul anului 2025 reprezintă, în opinia sa, o situație inacceptabilă și un semn de lipsă de responsabilitate în încheierea ciclului electoral.

Antonescu a insistat că autosuspendarea sa nu reprezintă o retragere sau un abandon al candidaturii, ci o cerere de clarificare a unor aspecte esențiale pentru campania electorală.

„Eu am spus foarte clar – deși știam că se va răstălmăci, pentru că sunt răstălmăcitori de profesie – nu am abandonat, nu m-am retras, nu dau înapoi. Am spus doar – și am folosit acest termen de suspendare – că lucrurile trebuie clarificate.

Nu în ce mă privește a existat vreo ezitare. De a doua zi după ce acest anunț a fost făcut public sub semnătura celor patru lideri de partide și formațiuni politice am intrat, practic, într-o precampanie și nu am niciun motiv să dau înapoi sau să renunț. Dar am toate motivele să solicit niște clarificări absolut necesare tuturor”.

Fostul lider al Senatului a accentuat importanța transparenței în politică, afirmând că procesul de luare a deciziilor nu ar trebui să fie perceput ca o afacere privată între liderii politici, ci ca o chestiune de interes public.

În ceea ce privește relația sa cu premierul Marcel Ciolacu, Antonescu a declarat că nu a fost contactat de acesta pentru a discuta situația, dar a spus că dialogurile dintre liderii politici nu ar trebui să fie considerate priorități personale, ci acțiuni de interes public.

„Pentru că, în general, eu consider că în activitățile politice – cât se poate de mult, că nu se poate totul, întotdeauna – cât se poate de mult trebuie să fie public. Nu este o afacere privată între două, trei, cinci persoane. Sunt chestiuni de interes public, trebuie să fie făcute public”.

De partea cealaltă, Marcel Ciolacu a anunțat că subiectul va fi discutat într-o reuniune a Coaliției programată pentru 8 ianuarie, unde se vor analiza măsuri pentru a asigura continuarea parcursului pro-european al României.

„Astea sunt chestiuni, repet, de natură privată. Dar pot să vă spun că nu. Dar, încă o dată: astea sunt niște chestiuni care țin de sfera privată. Liderii politici – nu Ciolacu, alții … comunică public ceea ce au de comunicat”.

Te-ar mai putea interesa și: Crin Antonescu nu a muncit deloc în ultimii 10 ani: „Am trăit financiar din veniturile soției mele și din economiile mele destul de firave”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile ...
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează începutul unei noi ere
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează ...
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și impozitele
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și ...
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile