- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Data la care se vor organiza alegerile prezidențiale și parlamentare în 2024. Consultările lui Marcel Ciolacu cu partidele s-au încheiat

02 Jul, 13:51 • Fundeanu Madalina
Marcel Ciolacu a încheiat discuțiile cu partidele privind data alegerilor prezidențiale și parlamentare. Iată la ce concluzie s-a ajuns!
Data la care se vor organiza alegerile prezidențiale și parlamentare în 2024. Consultările lui Marcel Ciolacu cu partidele s-au încheiat

Premierul Marcel Ciolacu a încheiat consultările cu partidele în ceea ce privește data alegerilor. Fiecare delegație și-a exprimat opinia, iar decizia finală urmează să fie luată în curând de Guvern, conform știripesurse.ro.

Marcel Ciolacu a încheiat discuțiile cu partidele privind data alegerilor prezidențiale și parlamentare

Opțiunea organizării prezidențialelor în septembrie sau în octombrie nu mai este valabilă, după ce PNL a revenit asupra deciziei inițiale și a impus miniștrilor săi să nu avizeze legislația necesară. În momentul de față, calendarul trebuie fixat în Noiembrie – Decembrie.

Unicul partid neinvitat la consultări a fost Partidul Mișcarea Populară condus de Eugen Tomac. În rest, toate partidele au fost invitate pentru a fi consultate. PSD și PNL, pentru că erau reprezentate de partea Guvernului prin premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul Cătălin Predoiu, vor lua decizia finală în cadrul unei ședințe a Coaliției. Aceasta va avea loc, foarte probabil, joi dimineața.

Conform legislației electorale aflate în vigoare acum și a  prevederilor din Constituția României, trebuie neapărat ca primul tur al prezidențialelor să aibă loc în Noiembrie, iar parlamentarele între 2 și 21 decembrie.

Variante posibile

1. Ambele tururi pentru alegerile prezidențiale în Noiembrie și parlamentarele în Decembrie:

  • 10 noiembrie – primul Tur al prezidențialelor
  • 24 noiembrie – Turul II al prezidențialelor
  • 8 decembrie – parlamentare

2. Primul tur al prezidențialelor în Noiembrie și al doilea în Decembrie. Parlamentarele tot în decembrie.

  • 24 noiembrie – primul Tur al prezidențialelor
  • 8 decembrie – Turul II al prezidențialelor
  • 15 decembrie – parlamentare

Ai mai putea fi interesat și de: Impas în coaliție pe tema alegerilor prezidențiale 2024. Ciolacu cheamă partidele la consultări pentru stabilirea datei: „Țopăiala trebuie să înceteze”

alegeri 2024
alegeri 2024

3. Comasarea unui tur al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare:

  • 24 noiembrie – primul Tur al prezidențialelor
  • 8 decembrie – Turul II al prezidențialelor și parlamentarelor

Guvernul va lua decizia finală după consultări în Coaliție. Potrivit informațiilor obținute de sursa citată din consultări, se înțelege ca nimeni nu și-ar mai dori, cu excepția PNL, o comasare a alegerilor după experiența comasării celor europarlamentare cu alegerile locale.

Așadar, conform datelor obținute de sursa citată, ar fi foarte probabil ca prezidențialele să fie organizate în Noiembrie, iar parlamentarele în Decembrie.

Varianta desprinsă din consultări:

  • 10 noiembrie – primul Tur la prezidențiale
  • 24 noiembrie – Turul II la prezidențiale
  • 8 decembrie – parlamentare

O decizie finală urmează să fie anunțată în aceste zile pentru a fi emisă de către guvern legislația subsecventă.

Vezi mai multe știri: Marcel Ciolacu, anunțul momentului despre alegerile prezidențiale. Când încep consultările cu partidele