- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Datele oficiale ale alegerilor prezidențiale și parlamentare în 2024. Marcel Ciolacu anunță care este decizia finală

04 Jun, 14:56 • Fundeanu Madalina
S-au stabilit datele oficiale pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de anul acesta. Marcel Ciolacu face marele anunț.
Datele oficiale ale alegerilor prezidențiale și parlamentare în 2024. Marcel Ciolacu anunță care este decizia finală

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că, indiferent de ceea ce se va întâmpla la alegerile locale, alegerile prezidențiale vor avea loc pe 15 și 29 septembrie, iar cele parlamentare vor avea loc pe 8 sau 9 decembrie, conform DC News.

Marcel Ciolacu anunță când mergem la vot pentru alegerile prezidențiale și parlamentare

„Am multe defecte, dar am făcut o distincție clară între lider politic și prim-ministru. Am zis foarte clar: eu când voi ieși din funcția de prim-ministru, că sunt comasate, că nu sunt comasate, vreau ca toți românii să știe data alegerilor. Așa este corect, așa este normal, ca toți candidații să aibă o predictibilitate.

Pe 15 și 29 septembrie vom avea alegeri pentru funcția de președinte, iar pe 8 sau 9 decembrie vom avea alegeri parlamentare.

Sunt și acele proceduri legale, pentru că noul președinte trebuie să convoace în 20 de zile noul Parlament. Știți că actualul președinte și Parlamentul își termină mandatul pe 21 decembrie.”, a declarat Marcel Ciolacu, la DC News Live.

Ai mai putea citi: La ce secție de votare votez? Iată cum afli unde votezi pe 9 iunie

alegeri 2024
alegeri 2024

Premierul a discutat și despre calitățile pe care trebuie să le aibă noul președinte al României, calități despre care șeful PSD spune că Traian Băsescu și Klaus Iohannis nu le-au avut.

„În primul rând să aducă o normalitate în România și să înțelegem o dată pentru totdeauna că prședintele trebuie să se ridice, după ce este ales, peste partidele politice și să respecte atât litera Constituției, cât și spiritul ei.

Atunci democrația din România va fi categoric consolidată. (…) Ultimii doi președinți nu au avut această capacitate de a consolida democrația ca un președinte care se ridică deasupra politicului”, a declarat prim-ministrul României.

Chestionat dacă el are toate aceste calități, Marcel Ciolacu a răspuns că „vom vedea, dacă voi candida”.

Pe de altă parte, șeful PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi că PNL va veni cu propriul candidat la prezidenţiale. În acest sens, decizia în ceea ce privește nominalizarea va fi luată în forurile de conducere, el menționând că va avea loc un Consiliu Naţional, după alegerile din 9 iunie, pentru analiza rezultatelor şi strategia pentru prezidenţiale.

Vezi și: Au fost anunțați politicienii cu cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale din septembrie 2024. Iată lista