- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Decizia BEC cu privire la votul prin intermediul urnei speciale. Ce spune BEC despre votul la alegerile parlamentare din acest an

17 Sep, 10:28 • Ene Andrei
Biroul Electoral Central (BEC) a emis ieri o decizie cu privire la modul de votare prin intermediul urnei speciale la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului acesta. Aceștia au explicat oamenilor pașii pe care să îi facă pentru a putea să voteze cu urna mobilă.
Decizia BEC cu privire la votul prin intermediul urnei speciale. Ce spune BEC despre votul la alegerile parlamentare din acest an

Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, într-un comunicat de presă, măsurile care trebuiesc luate de către alegătorii care, dintr-un motiv sau altul, vor sau sunt nevoiți să voteze cu urna mobilă. Pentru a asigura participarea la vot a cât mai multe persoane, BEC a dorit să clarifice toți pașii necesari pentru ca votul să se desfășoare cu lejeritate.

Citește și : PNL se opune ferm creşterii de taxe. Ionuț Stroe: „Să creşti taxele, mai ales într-o perioadă de criză, e o cumplită greşeală”

În primul rând, BEC a comunicat că trebuie depuse cereri în ziua de dinaintea votării, la cea mai apropiată secție de vot, între orele 18 și 20, cereri care pot fi depuse de către orice persoană, dar care trebuie neapărat semnate olograf (n.a – de mână) de către alegătorul care solicită urna specială.

”În şedinţa din data de 16 septembrie 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 (BEC) a adoptat o Decizie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024”, a transmis, luni, BEC, într-un comunicat de presă.

Citește și : Vizită neașteptată a lui George Simion la Elena Lasconi în Primărie: „Mulțumesc de cafeluță, frumos era să o dați dumneavoastră”

Conform deciziei, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizată în ţară poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale, dacă are domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală din ţară în care se află secţia de votare. Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei special”, a adăugat BEC.

Sursa foto: INQUAM Photos / George Călin

Ce documente trebuie să însoțească cererea de vot conform BEC

În plus, prin excepție, cererile de vot prin intermediul urnei speciale pot să fie depuse la biroul electoral de circumscripție de la nivelul județean sau la oficiul electoral de sector al municipiului București, până la data de 29 noiembrie 2024, ora 17:00, fie în persoană, fie prin mijloace electronice.

”Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa alegătorului netransportabil (conform menţiunilor din actul de identitate ori din dovada de reşedinţă, după caz), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii”, a mai transmis BEC.

Cererea de vot trebuie să fie însoțită de copii ale actului/actelor din care rezultă că solicitantul are o stare de sănătate care nu îi permite să se deplaseze la secția de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

Tags: