„Bugetul multianual al UE, întins pe 7 ani, are o valoare totală de aproximativ 1,3 trilioane de euro şi este instrumentul din care România primeşte cea mai mare parte a fondurilor europene nerambursabile pentru investiţii şi pentru subvenţiile agricole. Din actualul exerciţiu financiar multianual, 2021 – 2027, România beneficiază de aproximativ 46 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 16,5% din produsul intern brut al ţării”, a declarat Mureşan într-un comunicat oficial.
Siegfried Mureșan subliniază importanța acestui buget pentru România și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, menționând că elaborarea lui va fi „cea mai importantă decizie pe care o va lua actuala legislatură a Parlamentului European”. El a adăugat că se va baza pe experiența sa anterioară, acumulată în calitate de negociator-șef al bugetelor anuale ale UE din 2018 și 2024, precum și al Mecanismului European de Redresare și Reziliență, care a alocat 800 de miliarde de euro pentru redresarea economică post-pandemie, inclusiv pentru Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
„Elaborarea bugetului multianual al Uniunii Europene pe următorii 7 ani va fi cea mai importantă decizie pe care o va lua actuala legislatură a Parlamentului European. De aceea, mă bucur că am primit acest rol important şi le mulţumesc colegilor pentru desemnare”, a mai scris Mureșan.
În calitate de europarlamentar român, Mureșan și-a exprimat angajamentul de a apăra interesele României în aceste negocieri, dorind să obțină „cel mai mare nivel posibil de fonduri europene” pentru țara sa. De asemenea, el a evidențiat importanța finanțării priorităților tradiționale ale Uniunii Europene, cum ar fi agricultura și coeziunea, argumentând că acestea sunt esențiale pentru „siguranța alimentară a Europei” și pentru reducerea decalajului economic dintre statele membre.
„Oamenii au aşteptări clare de la Uniunea Europeană să gestioneze mai bine noile provocări ale continentului, precum digitalizarea, combaterea schimbărilor climatice, siguranţa şi migraţia. Pe de altă parte, este important să oferim o finanţare adecvată şi priorităţilor tradiţionale ale Uniunii Europene, precum agricultura şi coeziunea”, a subliniat Mureșan.
Pe lângă aceste priorități, europarlamentarul a accentuat necesitatea ca viitorul buget multianual să fie mai flexibil și pregătit pentru a gestiona crize neprevăzute, așa cum a fost cazul războiului din Ucraina. În acest context, el a menționat importanța sprijinirii noilor state candidate la UE, precum Republica Moldova și Ucraina, prin alocarea unor resurse adecvate.
„Vreau, aşadar, ca viitorul buget să fie unul mai modern, mai flexibil, care să poată răspunde la toate aceste provocări, un buget prin care alocăm într-un mod mai eficient banii oamenilor şi reducem risipa”, a adăugat europarlamentarul român.
În următoarea etapă, Parlamentul European va stabili, sub coordonarea lui Siegfried Mureșan, prioritățile pentru bugetul multianual, care vor fi transmise Comisiei Europene. Datorită importanței dosarului, vor exista doi negociatori-șefi ai Parlamentului European: Mureșan, din partea Grupului PPE, și un negociator din partea Grupului Socialiștilor Europeni, care urmează să fie desemnat.