Liderul AUR, George Simion, a anunțat că el și parlamentarii formațiunii pe care o conduce vor merge la parchetul general, pentru a cere ”explicații” privind ridicarea lui Călin Georgescu.
”Este un abuz al statului totalitar. Putem să ne așteptăm la orice din partea acestor abuzatori”, a spus Simion, care a adăugat că parlamentarii ar avea dreptul de a solicita explicațiile respective.
Și șefa POT, Anamaria Gavrilă, a reacționat după ridicarea lui Călin Georgescu. Într-un live pe Facebook, ea a îndemnat lumea să iasă în stradă.
”Astăzi eram gata și cu dosarul de candidatură al domnului Georgescu, trebuia depus la BEC. Călin Georgescu este săltat din trafic. Este fără cuvinte ca un candidat ajuns în turul 2 să fie tratat în acest mod, ca ultimul infractor, ca un traficant de droguri, ca un criminal. Avem nevoie de voi. Avem nevoie să vă arătați voința și puterea. Fără voi, se întâmplă astfel de lucruri abominabile. Este foarte important ca toată lumea să iasă în stradă. Este inacceptabil ce se întâmplă”, a spus Gavrilă.
La puțin timp după ce polițiștii l-au ridicat pe Georgescu, ”echipa de comunicare” a acestuia a postat, pe Facebook, un mesaj în care se precizează că suveranistul a fost oprit în trafic de către ”sistem”.
”Călin Georgescu urma să-și depună noua candidatură la Președinție. Acum aprox. 30 de minute sistemul l-a oprit în trafic și a fost ridicat în vederea audierii la Parchetul General! Unde mai este democrația, unde sunt partenerii care trebuie să apere democrația?”, se arată în mesajul respectiv.
Citește și SUA și Ucraina vor semna vineri acordul privind mineralele
Suveranistul Călin Georgescu a fost ridicat de polițiști din trafic, miercuri, în baza unui mandat de aducere.
Georgescu a fost dus la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde urmează să fie audiat.
Călin Georgescu va da declarații în legătură cu finanțarea campaniei sale electorale pentru prezidențialele de anul trecut, susțin surse judiciare, citate de antena3.
În acest dosar, suveranistul ar avea calitatea de suspect, arată surse citate de România TV.
Suveranistul a susținut constant că promovarea lui electorală din 2024 a costat ”zero lei”.
Tot miercuri, zeci de percheziții au avut loc la mercenarul Horațiu Potra și apropiați ai acestuia, într-un dosar legat de numeroase infracțiuni grave, printre care inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob.
Mercenarul Horațiu Potra (55 de ani), fost luptător în Legiunea Străină, este un apropiat al lui Călin Georgescu. El coordonează echipa de pază a suveranistului.
Perchezițiile, 47 la număr, au fost făcute de Parchetul General și Poliția Română în județele Sibiu, Mureș, Ilfov, Timiș și Cluj, fiind vizate 27 de persoane, printre care Horațiu Potra și apropiați ai lui, și patru sedii ale unor persoane juridice.
Potrivit anchetatorilor, în acest dosar se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și de crime de război, precum și răspândirea, în spațiul public, a unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe.
În cadrul aceluiași dosar penal se fac cercetări privind inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații, instigare publică, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, comunicarea de informații false, acțiuni împotriva ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.
Și tot miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins cererea formulată de avocații lui Călin Georgescu privind reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Decizia instanței supreme este definitivă.
Citește și Locuri de muncă plătite cu până la 35.000 de lei pe lună! Cine le oferă, care sunt condițiile