Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, Strategia Naţională pentru Susţinerea Părinţilor 2024 – 2030. Conform unui comunicat al Guvernului, strategia are în vizor dezvoltarea capacităţii părinţilor sau a persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia.
„Ministerul Educaţiei a elaborat acest document strategic împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în aplicarea art. 14, alin 2 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, care menţionează faptul că ‘statul sprijină părinţii sau reprezentantul legal în vederea exercitării responsabilităţilor privind creşterea, îngrijirea, educarea copiilor’. Documentul cuprinde o serie de obiective, direcţii de acţiune şi măsuri prin care Guvernul României, prin instituţiile publice naţionale autorizate, împreună cu parteneri din mediul public şi privat sau din rândul societăţii civile, vin în întâmpinarea nevoilor acelor familii care au dificultăţi în exercitarea rolului lor parental”, se arată în comunicat.
Strategia vizează iniţiative precedente şi a fost întocmită în conformitate cu politicile şi strategiile la nivel european şi naţional, conceptul parentalităţii situându-se la temelia unui model de acţiune publică ce privește susţinerea familiilor în rolul lor parental.
Te-ar mai putea interesa și: Guvernul declanșează războiul total împotriva drogurilor. Noi substanțe vor fi interzise în România!
„Transpunerea coerentă şi organizată a elementelor existente privind sprijinul parental într-o strategie naţională reprezintă o soluţie validată de practica europeană şi internaţională pentru impulsionarea creşterii gradului de educaţie parentală în rândul populaţiei din România. Sprijinul parental vizează programele şi serviciile (activităţile de informare, asistenţă, consiliere şi formare) destinate părinţilor şi celor care se ocupă de îngrijirea, protecţia şi educaţia copiilor”, se evidenţiază în comunicat.
Conform ministerului, printre măsurile care vor fi implementate se evaluează extinderea unei platforme online pentru monitorizarea unităţilor de sprijin parental, crearea unei reţele naţionale pentru sprijinul părinţilor care să ofere permisiunea la resurse educaţionale şi forumuri de discuţie, înbunătățirea accesului părinţilor cu copii cu dizabilităţi, cu boli cronice sau maligne la resurse şi servicii specifice, inclusiv sprijin psiho-emoţional, organizarea de campanii de informare privind drepturile copiilor cu dizabilităţi sau cu CES.
Natalia Intotero, ministrul Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, afirmă că executarea Strategiei va avea ca urmare diminuarea semnificativă a potenţialelor impedimente produse în situaţii critice, precum seapararea, divorţul, părăsirea domiciliului sau abandonul şcolar.
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse va păstra legătura strâns cu Ministerul Educaţiei şi celelalte instituţii implicate pentru desfășurarea Strategiei şi implementarea măsurilor de susţinere parentală, conform instituţiei.
Ai mai putea citi și: Un nou tip de vouchere pentru români. Guvernul anunță decizia momentului