Guvernul României a anunțat măsuri importante pentru susținerea pieței construcțiilor, asigurând investitorii că vor beneficia de predictibilitate economică și că nu vor exista majorări de taxe în acest sector.
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a dat aceste asigurări în cadrul participării sale la Târgul de Construcții, Imobiliare și Servicii, organizat în județul Prahova, potrivit știripesurse.ro.
Acesta este primul eveniment de acest tip din Ploiești în ultimii 15 ani și a oferit o oportunitatea de a aborda provocările întâmpinate de antreprenorii din sectoarele de retail, construcții, imobiliare și cercetare.
Oprea a mai spus că dialogul între guvern și mediul de afaceri este foarte important, accentuând că sectorul construcțiilor joacă un rol esențial în dezvoltarea economică a României, iar facilitățile oferite vor sprijini investițiile pe termen lung.
Te-ar mai putea interesa și: Va ajunge România în pragul dezastrului financiar? Marcel Ciolacu, anunț oficial după analiza Fitch: „Nu a fost un capăt de țară”
foto: Guvernul României
Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a discutat cu constructorii și cei din domeniul materialelor de construcții despre investițiile de peste 80 de miliarde de lei realizate de guvernul Marcel Ciolacu și despre schema de ajutor de stat ConstructPlus. El a reasigurat că taxele nu vor crește în acest an sau anul viitor și a subliniat că reforma fiscală va fi bazată pe un dialog activ cu antreprenorii.
“Pentru că am avut în față constructorii prahoveni și pe cei care lucrează în domeniul materialelor de construcții am vorbit despre investițiile de peste 80 de miliarde lei făcute până în acest moment de guvernul Marcel Ciolacu, dar și despre schema de ajutor de stat ConstructPlus.
I-am reasigurat că taxele nu vor crește anul acesta sau anul viitor și că jalonul referitor la reforma fiscală va însemna în primul rând dialog cu antreprenorii”, a explicat Ștefan-Radu Oprea.
În cadrul Salonului Imobiliar București, Răzvan Ionescu a subliniat că piața imobiliară din București a continuat să crească în ultimii 5 ani, în ciuda unor momente de incertitudine. Salariul mediu a crescut cu 64%, iar prețurile locuințelor au crescut cu 30%, ceea ce indică o creștere a accesibilității locuințelor.
Dacă acum 5 ani erau necesari 7,2 ani de salariu mediu pentru a cumpăra un apartament cu două camere, în 2024 perioada s-a redus la 5,6 ani. Totuși, numărul autorizațiilor de construcții rezidențiale a scăzut semnificativ, de la 300 în prima jumătate a anului 2019, la aproape jumătate în 2024.
„În toţi ce aceşti 5 ani vedem că creşterea nu s-a oprit. Au fost câteva momente de incertitudine, dar creşterea a fost aproape continuă şi am câteva cifre care arată global ce s-a întâmplat specific pe piaţa din Bucureşti.
Încep cu nişte cifre de macroeconomice. Salariul mediu în perioada aceasta a crescut cu 64%, în timp ce preţul mediu solicitat în Bucureşti a crescut cu aproape 30%. Ce ne spune asta? Ne spune că gradul de accesibilitate al locuinţelor din Bucureşti a crescut, în această perioadă.
Practic, locuitorii Capitalei, faţă de acum 5 ani, îşi permit mai mult decât îşi permiteau atunci. Ca să dăm şi cifre, dacă acum 5 ani ne trebuiau 7,2 ani pentru a achiziţiona dintr-un salariu mediu o locuinţă, un apartament de două camere, în 2024 această perioadă s-a redus la 5,6 ani.
În acelaşi timp, o situaţie interesantă se vede pe zona de autorizări clădiri rezidenţiale. Dacă în anul 2019, în această perioadă ianuarie-iunie, prima jumătate de ani, erau 300 de autorizaţii noi, presupun că nu este o surpriză pentru nimeni că în 2024 numărul s-a redus aproape la jumătate”, a spus Răzvan Ionescu, la un eveniment organizat în cadrul Salonului Imobiliar Bucureşti, de la Palatul Parlamentului.
Te-ar mai putea interesa și: Ciolacu răspunde ferm, după declarațiile lui Ciucă. Ce spune despre varianta în care Iohannis ar fi premierul României