- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Guvernul României, în negocieri intense cu Comisia Europeană pentru a majora deficitul la aproape 8%!

03 Oct, 18:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Guvernul României negociază cu Comisia Europeană pentru a crește ținta de deficit bugetar la 7,9% din PIB. Ce a declarat Comisia.
Guvernul României, în negocieri intense cu Comisia Europeană pentru a majora deficitul la aproape 8%!

Comisia a solicitat un plan concret pentru reducerea acestui deficit, dar un acord final nu a fost încă încheiat. Deși dialogul tehnic continuă, Comisia a spus că nu s-a ajuns la nicio înțelegere oficială, potrivit economedia.ro.

Dialogul tehnic dintre Comisie și autoritățile române vizează asigurarea respectării cerințelor, iar România a primit o traiectorie de referință pentru cheltuieli nete, bazată pe prognozele fiscale pentru 2024. Fiecare stat membru va prezenta public planul său național, iar Comisia va evalua aceste planuri în termen de șase săptămâni, cu posibilitatea de prelungire.

„Continuăm să folosim cadrul bine stabilit al semestrului european pentru coordonarea politicilor economice în vederea supravegherii fiscale pentru toate statele membre. După cum ați subliniat pe bună dreptate, următorul pas în acest proces este ca statele membre, inclusiv România, să își pregătească și să își prezinte planurile fiscale pe termen mediu, stabilind obiectivele lor fiscale, precum și inițiativele prioritare de investiții și reforme.

Pe parcursul acestei faze pregătitoare în curs, Comisia și autoritățile române sunt angajate într-un dialog tehnic strâns, cu obiectivul de a se asigura că planurile respectă toate cerințele. La fel ca pentru toate statele membre, în luna iunie a acestui an, Comisia a transmis României traiectoria de referință pentru traiectoria cheltuielilor nete. Aceasta oferă orientări României în elaborarea traiectoriei cheltuielilor nete care urmează să fie inclusă în planul său fiscal-structural pe termen mediu.

Traiectoria de referință a fost calculată pe baza previziunilor de primăvară ale Comisiei pentru 2024, care au luat în considerare datele validate privind rezultatele fiscale pentru 2023 și previziunile Comisiei privind deficitul global în 2024. Fiecare stat membru își va face public planul național pe termen mediu în momentul prezentării acestuia Consiliului și Comisiei.

Comisia va începe evaluarea planurilor imediat după prezentare și ar trebui să își publice evaluarea în termen de șase săptămâni de la primirea planurilor (acest termen poate fi prelungit, de regulă, cu încă două săptămâni)”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, pentru economedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Românii află ce taxe vor plăti în 2025. Cum vrea să convingă Guvernul Comisia Europeană că poate reduce deficitul în 7 ani

Guvernul României

foto: Guvernul României

Guvernul României, în negocieri intense cu Comisia Europeană pentru a majora deficitul la aproape 8%!

Consiliul Fiscal (CF) avertizează că, în urma negocierilor dintre Guvernul României și Comisia Europeană privind planul bugetar structural, este posibil ca unele cheltuieli să fie reduse, ducând la un deficit sub 8% din PIB.

„Având în vedere negocierile Guvernului cu Comisia Europeană privind planul bugetar structural al României, în contextul noului cadru de guvernanță economică din Uniunea Europeană, nu este exclus ca unele cheltuieli să fie diminuate mai mult și să consemnăm un deficit sensibil sub 8% din PIB.

Pe de altă parte, o subestimare a riscurilor generate de cheltuieli în creștere rapidă poate conduce la un deficit semnificativ peste 8% din PIB”, arată CF.

Guvernul României are termen până pe 15 octombrie pentru a prezenta un plan fiscal structural care să reducă deficitul bugetar în perioada 2025-2031. Conform unor sursei citate, există intenția de a amâna depunerea acestui plan până după alegeri. Regulile de guvernanță economică stipulează că, dacă România nu respectă termenul, Comisia Europeană va solicita un plan de reducere a deficitului pe o perioadă de patru ani, în loc de șapte, dar un nou guvern poate modifica acest plan.

Alegerile prezidențiale și parlamentare din România sunt programate pentru finalul acestui an, ceea ce ar putea influența elaborarea planului fiscal. Conform celor mai recente date, deficitul bugetar al României a ajuns la 80,87 miliarde lei, adică 4,57% din PIB, în primele opt luni ale anului, în timp ce Guvernul estimase un deficit de 5% pentru întreg anul 2024.

Ministerul Finanțelor a semnalat un „derapaj major” de la țintele de deficit stabilite, menționând că veniturile bugetare au fost sub așteptări și solicitând o reducere a cheltuielilor bugetare.

Te-ar mai putea interesa și: Guvernul acordă vouchere de 10.000 de euro pentru gospodării. Românii interesați se pot înscrie în program