Ilie Bolojan a spus că vrea să aibă o bună înțelegere cu coaliția de guvernare aflată în lucru, PSD, USR, UDMR și minorități.
”Forța și posibilitatea ca un partid să-și propună valorile, politicile publice și oamenii – să nu ne ascundem de această chestiune – este dată de numărul de parlamentari, de forța cu care a fost susținut. Din această coaliție, cel mai mare partid este PSD, are o pondere de aproximativ 47% în coaliția care se formează, PNL în jur de 25%, USR puțin peste 20%, iar UDMR în jur de 11%. Dacă PSD dorește să-și asume premierul, nimeni nu-i poate contesta acest lucru” a spus Ilie Bolojan, președintele interimar PNL, la Europa FM.
Întrebat dacă ar accepta inclusiv varianta Ciolacu premier, Ilie Bolojan a răspuns afirmativ. ”Chiar dacă premier este dl. Ciolacu – Nordis, Ciolacu – înfrânt în alegeri și, în general, ideea că PSD + PNL rămân la guvernare, deci ideea că coaliția stabilității continuă cu același premier, care a fost lecția alegerilor atunci?”, a întrebat realizatoarea de la Europa FM.
Ilie Bolojan a admis că și aceste aspecte contează și că trebuie făcută o analiză a rezervei de combustibil electoral. El a punctat, totuși, în argumentația sa: ”E greu să faci o coaliție dacă din start spui că nu vrem o persoană”. Liberalul a afirmat că nu poate să-i refuze șansa lui Marcel Ciolacu, să plece din start cu niște refuzuri. ”Pentru o guvernare stabilă, e nevoie de o majoritate din patru partide plus sprijin din partea grupului minorităților”, a afirmat Ilie Bolojan.
Citește și Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, trimis în judecată pentru luare de mită
La întrebarea dacă ar accepta funcția de premier, Bolojan a răspuns: ”În anumite condiții, această chestiune ar putea fi luată în calcul, dar trebuie să ai un program de reforme care este fără echivoc, pentru că altfel n-ai făcut nimic, iar lucrurile trebuie cât se poate de clar conturate, astfel încât să ai convingerea că-n mandatul ăla, în timpul scurt în care poți să fii pe o anumită poziție, poți să dai maxim de randament. Altfel, compromiți nu doar o persoană, dar se pierd ani, se compromite încredere, se compromit speranțe și, din nou, continuăm cu ce am avut”.