Ilie Bolojan, președintele Senatului și liderul interimar al PNL, a mai spus că sunt restanțe mari la TVA și crede că se impune modificarea legii insolvenței.
“Avem restanțe mari la TVA, avem insolvențe în cascadă, și eu cred că se impune modificarea legii insolvenței, care e un accident în economia capitalistă, dar la noi a devenit un fel de cascadă, e o cutumă. Adică se intră în insolvență, se generează pierderi, după care se înființează o nouă firmă și statul rămâne cu sumele neîncasate, și competiția este distorsionată. Deci acest pachet trebuie făcut”, a declarat Bolojan în cadrul unui interviu.
Șeful Senatului a susținut din nou că “nu trebuie să ne creștem veniturile prin creșteri de taxe, ci trebuie să le creștem prin încasarea celor pe care le-am stabilit deja și nu le încasăm”.
O practică des întâlnită în prezent este aceea a firmelor care intră în insolvență pentru a evita plata datoriilor, doar pentru a fi redeschise ulterior sub alt nume, ca entitate jurdică diferită. Bolojan propune interzicerea acestei metode. “Nu mai trebuie permis celor care intră o dată în insolvență – sau a doua oară- , să-și mai reînființeze companii, prin afini sau direct, pentru că înseamnă că se perpetuează aceste chestiuni”, a adăugat el.
“De asemenea, a sta foarte mult în insolvență, iar executările să fie foarte greoaie, le permite să își lungească foarte mult activitatea. Deci e nevoie de o simplificare, de introducerea unor măsuri penalizatoare și de o derulare a procedurii de insolvență cât mai rapidă, în așa fel încât să nu devină un sport pe tema asta. Eu sper să facem această chestiune, pentru că asta ar însemna să ne mărim capacitatea de a încasa impozitele și să nu mai intrăm pe niște ferestre de evaziune”, a mai afirmat Bolojan.
În ceea ce privește bugetul de stat pe anul în curs, Ilie Bolojan a spus că acesta “nu e perfect, și nici nu putea să fie perfect”, date find constrângerile fiscale pe care Guvernul trebuie să le aibă în vedere.
„Dacă suntem o țară instabilă, vă dați seama că nimeni n-are garanția că aceste măsuri care sunt în buget vor fi luate, și automat costurile de finanțare vor crește mai mari. Și așa sunt mai mari. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu e un buget perfect. Nu putea să fie perfect.
Era bine să avem un deficit de 3% să discutăm deschis asta. Era bine să avem o creștere economică mult mai mare, dar datele sunt cele care sunt. Avem nevoie de un buget funcțional. (…) El e un fel de plan de parcurs, trebuie să urmărim ca acest plan să fie respectat”, a adăugat liderul liberalilor.