- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Impas în coaliție pe tema alegerilor prezidențiale 2024. Ciolacu cheamă partidele la consultări pentru stabilirea datei: „Țopăiala trebuie să înceteze”

28 Jun, 13:18 • Adrian Popovici
Marcel Ciolacu cere consultări cu partidele parlamentare pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale.
Impas în coaliție pe tema alegerilor prezidențiale 2024. Ciolacu cheamă partidele la consultări pentru stabilirea datei: „Țopăiala trebuie să înceteze”

Alegerile prezidențiale creează un nou impas în coaliție.  Marcel Ciolacu a anunțat vineri, în debutul ședinței de guvern, că va chema luni liderii partidelor politice la consultări pentru stabilirea calendarului cursei pentru Cotroceni, notează Antena 3 CNN.

.Ciolacu a subliniat importanța respectării angajamentelor și a menționat că „țopăiala pe calendar” afectează încrederea între parteneri și trebuie să înceteze. Premierul a precizat că nu îl va schimba pe Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, pentru că refuză să semneze organizarea alegerilor în septembrie, în ciuda presiunilor din partea propriului partid.

„Am lăsat la final un subiect de mare interes zilele acestea. Stimați colegi, mă bucur că până acum actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice. Nici măcar în campania care tocmai s-a încheiat! Pentru că acest guvern nu este al Coaliției sau al vreunui partid. Este Guvernul României! Toți cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriașă de a asigura stabilitatea acestei țări. Iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ți respecți angajamentele. Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfășurarea alegerilor, ci de încredere! Țopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri. Și trebuie să înceteze”, a declarat Marcel Ciolacu.

Înaintea ședinței de guvern, Ciolacu și Predoiu au avut o discuție în biroul premierului. Ciolacu a declarat că guvernul actual este al României și nu al unei coaliții sau al unui partid, iar toți membrii guvernului au responsabilitatea de a asigura stabilitatea țării. Premierul a accentuat că nu este vorba doar de stabilirea unui termen pentru desfășurarea alegerilor, ci și de menținerea încrederii între parteneri.

Ciolacu a declarat că, de luni, alături de cei doi vicepremieri, va invita liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor prezidențiale. El a subliniat că abordarea corectă nu este schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior, ci colaborarea pentru stabilirea unui calendar acceptabil pentru toți. Premierul a afirmat că nu va răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România.

Marcel Ciolacu cere consultări pentru data alegerilor prezidențiale
Marcel Ciolacu cere consultări pentru data alegerilor prezidențiale

Te-ar putea interesa și: Scenariile pentru alegerile prezidențiale din această toamnă. Ce date iau oficialii în calcul

Tensiuni în coaliție din cauza alegerilor prezidențiale

Reacția lui Ciolacu vine în contextul unui adevărat război al declarațiilor între PSD și PNL. Ciolacu i-a acuzat, joi, la Bruxelles, pe liberali că și-au încălcat cuvântul dat în martie pentru organizarea prezidențialelor în septembrie. Nicolae Ciucă, liderul PNL, a ironizat declarațiile premierului, sugerând că doar canicula ar putea explica afirmațiile acestuia. În acest schimb de replici dure au fost implicați și alți lideri ai celor două formațiuni politice.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și fostul premier Mihai Tudose au publicat pe rețelele sociale dovezi că Nicolae Ciucă a semnat în martie o decizie a Biroului Politic Național al PNL pentru ca data alegerilor prezidențiale să fie în septembrie. Tudose a postat un fragment dintr-un interviu al lui Ciucă, în care acesta afirmă că alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, conform stabilirilor anterioare.

Impasul în coaliție pe tema alegerilor prezidențiale din 2024 a determinat această inițiativă a premierului Ciolacu de a chema partidele la consultări pentru a pune capăt incertitudinii și a stabili un calendar clar pentru alegeri. Ciolacu insistă că stabilitatea guvernamentală și respectarea angajamentelor sunt esențiale pentru buna funcționare a țării și pentru menținerea încrederii între partenerii de coaliție.

Citește și: Negocieri eșuate PSD-PNL pentru data alegerilor prezidențiale 2024. Când ar putea avea loc o nouă ședință a coaliției