- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Incendiile de vegetație au cuprins Grecia și în 2024. Primii oameni sunt evacuați!

20 Jun, 12:28 • Bumbeneci Diana
Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, Grecia este din nou cuprinsă de incendii de vegetație periculoase. Au început primele evacuări.
Incendiile de vegetație au cuprins Grecia și în 2024. Primii oameni sunt evacuați!

Odată cu valurile puternice de caniculă, incendiile de vegetație cuprind Grecia. Un nou incendiu a izbucnit miercuri la periferia oraşului Koropi, situat în estul regiunii Attica, în apropiere de Atena, a condus la evacuarea a cel puţin două aşezări, conform autorităţilor elene, relatează joi agenţiile Xinhua şi Reuters, potrivit Agerpres.

Noi incendii de vegetație în Grecia

Conform agenției elene de presă AMNA, incendiul a început în proximitatea unui depozit și a unui doc. Martori oculari au relatat pentru Xinhua că flăcările s-au extins până în curțile mai multor gospodării din zonă.

Până în prezent, nu au fost raportate decese sau răniți în urma incendiului.

Zeci de pompieri, sprijiniți de zece avioane și elicoptere specializate în stingerea incendiilor, luptă împotriva flăcărilor în condiții de vânturi puternice. Un purtător de cuvânt al Brigăzii de Pompieri din Grecia a oferit aceste detalii în cadrul unei conferințe de presă.

Din cauza extinderii rapide a incendiului, zeci de persoane au fost forțate să-și evacueze locuințele. Traficul a fost suspendat pe o autostradă principală care leagă Koropi de suburbiile sudice ale Atenei, aflată la aproximativ 30 de kilometri sud de capitală.

Un reprezentant al serviciilor de pompieri a anunțat miercuri seară că intensitatea incendiului a scăzut, dar focul nu a fost complet stins. Vântul puternic continuă să transporte scântei, ceea ce poate provoca noi focare. Ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a declarat că autoritățile investighează indicii care sugerează că incendiul de lângă Atena a fost provocat intenționat. Există înregistrări video și fotografii ale suspectului, care vor fi făcute publice de autorități.

Citește și: Zone renumite din Grecia, în flăcări! Alertă de călătorie pentru românii care au concediul plătit

incendii în Grecia
incendii în Grecia

„Am văzut mult fum în spatele clădirii noastre, era foarte aproape de noi. A ocolit dealul şi a trecut prin faţa noastră”, a declarat pentru Reuters Anastasia Papadopoulou, care locuieşte în zona afectată.

Câteva sute de pompieri au fost mobilizaţi în lupta cu peste 60 de incendii forestiere izbucnite în întreaga ţară, 16 incendii fiind încă active, inclusiv unul de proporţii, în Peloponez. Vântul puternic şi temperaturile ridicate vor extinde riscul până joi.

„De la prânz am avut un nou incendiu izbucnit aproape la fiecare zece minute”, a spus Kikilias.

După ce anul trecut incendiile de pădure au forțat evacuarea a 19.000 de persoane de pe insula Rodos și au provocat 20 de decese în nordul țării, Grecia a luat măsuri suplimentare în 2024. Autoritățile au angajat mai mult personal și au accelerat procesul de instruire pentru combaterea incendiilor, pentru a fi mai bine pregătiți în fața unor eventuale catastrofe.

În fiecare vară, Grecia se confruntă cu numeroase incendii de vegetație, alimentate de temperaturile ridicate, valurile de căldură și piromania. Aceste condiții sunt agravate de schimbările climatice, care contribuie la creșterea frecvenței și intensității incendiilor, reprezentând o provocare constantă pentru autorități și comunități.

Temperaturile neobișnuit de ridicate din primăvară și luna iunie au determinat autoritățile să avertizeze asupra unui risc crescut de incendii în această vară. Incendiile de vegetație sunt un fenomen obișnuit în această regiune mediteraneană, însă în ultimii ani ele au devenit din ce în ce mai devastatoare. Verile mai fierbinți și mai uscate, atribuite schimbărilor climatice de către oamenii de știință, amplifică aceste pericole și impun măsuri de prevenire și combatere mai eficiente.

Citește și: Vacanțe GRATUITE în Grecia pentru o categorie de români. Cine beneficiază în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult