Încep negocierile pentru formarea Guvernului. Săptămâna aceasta partidele politice vor merge în fața președintelui Iohannis cu propunerile pentru formarea noului Executiv.
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale au semnat un acord pentru formarea unei coaliții care să asigure stabilitatea guvernării. Prin acest acord, partidele politice îşi asumă responsabilitatea de a evita izolarea internaţională a României, de a susţine un ritm solid al dezvoltării economice şi de a proteja parcursul european al ţării.
După ce au obținut cel mai mare scor la alegerile parlamentare de anul acesta, social-democrații se consideră îndreptăţiți ca premierul țării să fie de la PSD. Social-democrații urmează să decidă, într-o şedinţă de conducere, propunerea de premier cu care va merge la negocieri, însă cei mai mulţi dintre liderii partidului vor ca această poziție să fie în continuare ocupată de Marcel Ciolacu, care a revenit deja la conducerea partidului după eşecul din primul tur la prezidenţiale.
Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, este unul dintre liderii social-democrați care consideră că partidul care a câştigat cele mai multe mandate este cel mai îndreptățit să dea premierul, însă spune că nu sunt blocaţi în acest proiect.
O altă variantă de premier este preşedintele PNL, Ilie Bolojan. Acesta este dorit atât de USR cât şi de PSD în declaraţiile făcute de Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu în campania pentru alegerile prezidenţiale.
”Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele. Nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară”, spunea recent Ilie Bolojan, potrivit news.ro.
Majoritatea în Parlament se conturează, deja. PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile au semnat o rezoluţie privind formarea unei coaliţii care să asigure stabilitatea guvernării, în care îşi asumă responsabilitatea de a evita izolarea internaţională a României, de a susţine un ritm solid al dezvoltării economice şi de a proteja parcursul european al ţării.