- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Klaus Iohannis anunță: Nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie!

27 Sep, 16:34 • Bugiu ⁠Ana Maria
Klaus Iohannis nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie. Președintele României a declarat oficial intențiile pe care le are cu privire la sfârșitul mandatului.
Klaus Iohannis anunță: Nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook, că nu va candida la alegerile parlamentare din acest an, indiferent de decizia Biroului Electoral Central.

Te-ar mai putea interesa și: Klaus Iohannis, cheltuieli exorbitante înainte de încheierea mandatului. O față de masă pentru președintele României a costat 9.000 de euro 

foto: Klaus Iohannis

Klaus Iohannis anunță: Nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie!

Președintele României a declarat în mod clar că își va încheia mandatul la termen și nu va demisiona din funcție. De asemenea, a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia Biroului Electoral Central (BEC). În acest context, președintele a spus că nu susține modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane.

„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție.

Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a anunțat președintele României.

Anunțul vine într-un moment important, chiar în timpul unei ședințe a BEC, care trebuie să decidă dacă președintele aflat în funcție are dreptul de a candida la alegerile parlamentare ca independent pe lista unui partid politic. Posibilitatea ca președintele să candideze și modificarea legii în acest sens au generat tensiuni în coaliția de guvernare.

Partidul Social Democrat (PSD) s-a opus modificării legii, ceea ce a condus Partidul Național Liberal (PNL) să solicite un punct de vedere din partea BEC. Aceștia au cerut clarificări cu privire la posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să candideze la alegerile din decembrie. Această cerere urma să fie discutată într-o ședință de luni, dar a fost amânată pentru joi din cauza absenței reprezentantului PNL. Ulterior, ședința a fost reprogramată pentru vineri.

În aceeași zi, președintele Federației Germanilor din România (FDGR) a anunțat că nu va accepta ca președintele statului să candideze pe listele organizației pentru Camera Deputaților. Aceasta a fost o altă lovitură pentru eventualele planuri de candidatură ale președintelui.

Te-ar mai putea interesa și: Klaus Iohannis vrea să pună România pe harta Schengen. Misiunea înaintea finalului de mandat