Klaus Iohannis participă în această perioadă la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles.
Subiectul noului Pact european privind competitivitatea va fi dezbătut pe larg și va include o seamă de aspecte esențiale pentru viitorul economic al Uniunii, printre care: Piața Unică, Uniunea Piețelor de Capital, politica industrială a Uniunii, energia, economia circulară, aspecte digitale, politici comerciale, aspecte sociale, inovație, reducerea poverii administrative, precum și agricultura, informează Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis: „Discutăm chestiuni importante privind stimularea competitivității la nivel european, dar evident avem și o serie de subiecte de actualitate de politică externă care necesită coordonare la nivel european. Referitor la temele externe, vom vorbi despre Ucraina. Trebuie să intensificăm și să urgentăm eforturile coordonate la nivel european privind sprijinul militar.
Avem în vedere și situația din Orientul Mijlociu. România este pe deplin solitară cu Israelul și voi reafirma angajamentul nostru față de securitatea și suveranitatea sa. Contextul geopolitic actual a determinat o reflecție aprofundată privind relevanța UE la nivel global, inclusiv din perspectivă economică.”
Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis a promulgat oficial legea. Clienții restaurantelor, cantinelor și firmelor de catering vor primi apă gratuit
Klaus Iohannis punctează faptul că se vor discuta direcții concrete de acțiune pentru a fi mai eficienți, mai productivi și mai competitivi.
„Sunt soluții pe care le identificăm pentru a stimula economia europeană și pentru a ridica gradul de bunăstare al cetățenilor noștri. Lansăm astăzi formal procesul de definire al unui nou Pact european pentru competitivitate. Ne uităm la cum putem îmbunătăți și adapta piața unică pentru a ne asigura că acest motor al prosperității UE rămâne unul pe deplin funcțional.
Pentru interesele României, voi continua să susțin eliminarea obstacolelor de orice fel, legislativă sau de liberă circulație.”, a mai spus Klaus Iohannis.
„Un punct important este atenția pe care trebuie să o acordăm sectorului agricol european, care este crucial pentru obiectivele privind competitivitatea.
Vom reveni asupra priorităților strategice ale UE post 2024, în exercițiul de pregătire a ceea ce numim agenda strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029. În acest sens consultările cu unele state membre pe care le-am găzduit recent împreună cu președintele Consiliului European la București au reprezentat un pas foarte important în această direcție.”, a concluzionat președintele.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre problemele pe care le-au întâmpinat românii pe unele aeroporturi din Europa după intrarea României în Schengen aerian și maritim.
„Raportul LETA este favorabil României. Suntem citați în sens pozitiv. În ceea ce privește Air Schengen, am auzit că sunt unele zone unde nu s-a înțeles intrarea României. Voi avea o discuție serioasă cu ministerele care se ocupă pentru a găsi soluții pe cale diplomatică”, a spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a discutat, înainte de Consiliul European, și despre scandalul posibilei eliminări a lui Cătălin Cîrstoiu din lista cu candidați la Primăria Capitalei.
„Nu aș vrea să mă exprim asupra listei coaliției. Asta e treaba coaliției. Sigur, coaliția e complicată, sunt două partide care se luptă de ani de zile, dar până acum de câte ori au apărut probleme s-a mers mai departe. Coaliția să își facă treaba, să facă listele și vedem după 9 iunie”, a spus acesta.