- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Klaus Iohannis, mesaj pentru partide înainte de ședința Coaliției: „Președintele trebuie să fie ales de români”

19 Jun, 14:10 • Adrian Popovici
Klaus Iohannis a declarat că nu este interesat de data la care se desfășoară alegerile prezidențiale. Șeful statului a pus totuși accentul pe necesitatea prezenței crescute la vot.
Klaus Iohannis, mesaj pentru partide înainte de ședința Coaliției: „Președintele trebuie să fie ales de români”

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj înainte de ședința Coaliției de guvernare, subliniind importanța alegerii președintelui României și explicând că viitorul șef al statului „trebuie să fie ales de români, nu de partide”. Declarațiile sale vin în contextul în care PSD și PNL negociază data celor două tururi pentru Cotroceni, notează News.ro.

În cadrul declarației sale de la Cotroceni, Klaus Iohannis a punctat că, deși nu este interesat de data exactă a alegerilor prezidențiale, îl preocupă foarte mult participarea la vot a unui număr cât mai mare de români. Această poziție pare să fie în armonie cu cea a liberalilor, care cred că o prezență mai mare la vot ar fi înregistrată în noiembrie decât în septembrie.

Contextul acestei declarații a lui Klaus Iohannis este dat de negocierile tensionate dintre PNL și PSD cu privire la calendarul alegerilor prezidențiale. În timp ce social-democrații pledează pentru organizarea scrutinului în septembrie, liberalii consideră că decembrie ar fi o dată mai potrivită. Ședința Coaliției de guvernare din această zi urmează să clarifice aceste divergențe.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că subiectul principal al întâlnirii coaliției va fi data alegerilor prezidențiale, menționând că există mesaje din partea cetățenilor care sugerează că organizarea alegerilor în septembrie ar limita timpul alocat dezbaterilor publice, creând impresia că se dorește o grăbire a procesului electoral, fără a ține cont de relevanța funcției prezidențiale. Ciucă a adăugat că problema unui candidat comun al PNL și PSD la alegerile prezidențiale nu mai este de actualitate.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Te-ar putea interesa și: PSD își pregătește strategia pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu, anunț surpriză despre susținerea lui Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni

Ce spune Klaus Iohannis despre data alegerilor prezidențiale?

Klaus Iohannis a reiterat că, în conformitate cu legislația în vigoare, alegerile pot avea loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Totuși, el a subliniat că aspectul crucial este opinia românilor și participarea lor activă la vot

„În ce priveste alegerile prezidentiale, în conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Atât. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor. Este important pentru mine să subliniez că Președintele României trebuie să fie ales de români, nu de partide”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele a accentuat că alegerile prezidențiale reprezintă miza principală pentru următorii cinci ani, fiind cele mai semnificative alegeri din acest an. Deși nu a dorit să comenteze asupra datei exacte a alegerilor sau a potențialilor candidați, Iohannis a încurajat românii să conștientizeze importanța acestor alegeri pentru viitorul țării și să participe la vot.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. PSD și PNL anunță azi când se vor desfășura cele două tururi