- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

La ce secție de votare votez? Iată cum afli unde votezi pe 9 iunie

04 Jun, 08:15 • Fundeanu Madalina
Alegeri 9 iunie 2024. Află la ce secție de votare trebuie să votezi pe data de 9 iunie!
La ce secție de votare votez? Iată cum afli unde votezi pe 9 iunie

Pe data de 9 iunie, se vor vota primarii pentru fiecare oraș sau comună, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. De asemenea, se vor vota și europarlamentarii care ne vor reprezenta la Parlamentul European. Toate informațiile despre secțiile de votare se regăsesc pe registrulelectoral.ro, conform Libertatea.

La ce secție se votează primarul la alegerile locale

Secțiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 până la ora 22.00. Persoanele care la ora 22.00 încă se află în sediul secţiei, dar şi cei care așteaptă la rând afară, au posibilitatea să voteze până până la ora 23.59.

În ceea ce privește alegerile locale, alegătorii pot vota unde sunt arondați conform adresei de domiciliu sau de reședință, astfel:

  • în localitatea de domiciliu, mai exact la adresa din cartea de identitate/buletin
  • în localitatea de reședință, unde au viza de flotant, pe listele permanente, în cazul au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor sau pe listele suplimentare
  • alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar în cazul în care și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie.
  • În străinătate NU se votează la alegerile locale.

Alegătorul nu mai poate vota și la secția unde este arondat potrivit domiciliului în situația în care a votat deja la secția unde are reședința sau invers. În cazul în care locuiți într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota în localitatea cu pricina.

Ai mai putea citi: Anunț major pentru românii care vor vota la alegerile din 9 iunie 2024. Riscurile la care se supun persoanele care încalcă legislația electorală 

secție de votare
secție de votare

Unde se votează pentru europarlamentare pe 9 iunie

Referitor la alegerile europarlamentare, alegătorii au posibilitatea de a vota în țara unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință, după cum urmează:

  • în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente
  • în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare

În plus, se poate vota și în străinătate, la oricare din secțiile de votare deschise la ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. În comparație cu alegerile parlamentare, la cele europarlamentare poți vota în străinătate dacă nu ai domiciliul sau reședința stabilite acolo. Poți vota dacă locuiești acolo, ești turist sau ești în trecere în ziua respectivă.

Cum afli care este secția ta de votare

Toate informațiile cu privire la secțiile de votare sunt disponibile la Registrul Electoral, care poate fi consultat online. Site-ul stochează informații de geolocalizare, pentru a vă putea îndruma prin intermediul Google Maps la secția de votare potrivită.

Accesând site-ul registrulelectoral.ro, poți afla care este secția ta de votare introducând CNP-ul și numele de familie.

După ce ai introdus CNP-ul și numele de familie, dacă ești înscris pe liste, apare un mesaj de validare care include adresa secției unde trebuie să te prezinți ca să votezi. De asemenea, pe site-ul Registrului Electoral se poate găsi harta secțiilor de votare pentru cele patru tipuri de alegeri din 2024.

Vezi mai multe știri: Schimbări în premieră în secțiile de votare pentru alegerile de pe 9 iunie. Ce trebuie să știe românii înainte de a vota