- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

LIVE. Iohannis, față în față cu Nehammer! Se decide soarta României: intrăm sau nu în Schengen?

07 Mar, 13:20 • Fundeanu Madalina
Președintele Klaus Iohannis se întâlnește joi, 7 martie, cu cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer. Aderarea deplină la spațiul Schengen este subiectul fierbinte al zilei. Astăzi se decide soarta României!
LIVE. Iohannis, față în față cu Nehammer! Se decide soarta României: intrăm sau nu în Schengen?

Klaus Iohannis și cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, se întâlnesc astăzi, 7 martie 2024, pentru a discuta aderarea completă a României în spațiul Schengen.

Partidul Popular European a adoptat miercuri în unanimitate, în congresul de la Bucureşti, manifestul care solicită aderarea cât mai rapidă a României la spaţiul Schengen, după ce delegaţia austriacă a Partidului Popular la putere a renunţat să mai voteze împotrivă.

În manifestul adoptat de PPE se menţionează că este nevoie „de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre”.

Discuție decisivă între Iohannis și Nehammer! Aderarea deplină a României la spațiul Schengen este subiectul fierbinte al zilei

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut discuții cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cu privire la aderarea completă a României la Spațiul Schengen.

„În discuția mea cu Cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul pentru aderarea completă a României la Spațiul Schengen până când vom atinge acest obiectiv final.

Uniunea Europeană trebuie să fie unită, puternică, prosperă, iar acest lucru va consolida în continuare securitatea UE în beneficiul tuturor cetățenilor noștri”, a scris șeful statului pe platforma X.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a vorbit, la Congresul PPE, despre migrație ilegală și despre necesitatea ca granițele externe să fie apărate, însă nu a spus nimic despre intrarea României în Spațiul Schengen.

Nehammer: În urmă cu 30 de ani am încheiat negoicierile pentru Austria. Va fi sarcina noastră să spunem că în Austria a fost cea mai bună decizie de aderare în UE. Am reușit, a fost o realizare măreață această perioadă de pace în UE. Nu trebuie să uităm că este cel mai de succes proiect de pace. Avem încă o dată război pe teritoriul european, noi îi vom sprijini pe ucrainieni, neutrailitatea nu înseamnă să nu ai o poziție. Asistența pentru Ucrauna este o datorie umană.

2024 va fi un an istoric. Avem concurență acerbă, iar noi trebuie să ne facem temele. UE este văzută ca o entitate bună doar la regulamente. Noi trebuie să scăpăm de birocratie, cercetarea trebuie să marcheze evolutia. Trebuie sa impulsionam productia, industria trebuie sa fie marca UE și cei care doresc sa produca trebuie sa poata face acest lucru.

La aceste alegeri miza este mare. Vedem că în UE partidele se radicalizează atât cele de stânga, cât și cele de dreapta. Acest lucru nu este bun pentru Uniunea noastră, este datoria noastră să luăm în serios temerile și preocupările cetățenilor noștri. Trebuie să ne întrebăm noi, ca forță de centru-dreapta, ce putem să le oferim, cum putem să le dăm o lume mai bună? Prin politici credibile, arătându-le că noi suntem capabili să continuăm pe această cale, că luăm preocupările oamenilor în serios. De exemplu, migrația. Mai ales migrația ilegală. Nouă ne trebuie apărare la granițele externe. Colegul meu finlandez a spus: Finlanda este amenințată de migrația ilegală din Federația Rusă. Trebuie să luăm aceste preocupări în serios și trebuie să luăm în serios granițele externe și să oferim asistență la graniță. Acele granițe au nevoie de finanțare. Au nevoie de proceduri de azil rapide, rapid implementate și trebuie să ne asigurăm că cei care se află ilegal pe teritoriul UE sunt repatriați.

Avem încă o sarcină. Lupta împotriva terorismului trebuie luată în serios. Trebuie să abordăm cu seriozitate aceste teme, avem nevoie de securitate. Trebuie să ne implicăm în lupta pentru securitate în UE. Noi cei de la PPE trebuie sa arătăm forță și să fim credibili cand ne gândim la viitor. Cui îi vom oferi oportunitatea de a împartași valorile noastre ideologice? De câte ori nu am spus că trebuie să dăm perspective oamenilor din Balcanii de Vest. Trebuie să le arătăm că noi suntem Europa, noi suntem calea. Avem nevoie de o mișcare pregătită să arate fortă. Trebuie să demonstrăm aceste valori, avem nevoie de personalități care sa le demonstreze. Vă urez mult succes la alegeri!

Te-ar mai putea interesa și: Surpriză pentru România! Austria a votat documentul care cere integrarea țării noastre în Schengen

Iohannis și Nehammer
Iohannis și Nehammer

Austria a făcut pace cu România! S-a votat!

Iohannis

: Dragi prieteni europeni, bine ati venit la București! PPE ramane cea mai importanta forta politica in Europa si sunt convins ca acest congres va revalida valorile noastre democratice. Sunt sigur ca vom gasi solutii concrete pentru a ne proteja cetatenii de crize, fie ca vorbim de un razboi brutal, fie ca ne referim la necesitatea nivelului de trai al oamenilor.

Ne confruntam cu cea mai grava stare de fapt de la cel de al Doilea Razboi Mondial. Vecinii nostri isi dau viata pentru a-și proteja familiile. Ucrainienii depind de ajutorul nostru. Noi trebuie sa ne aratam neobositi in eforturile noastre. Pentru noi nu este vorba de suveranitatea unei natiuni, ci despre vietile unor oameni care sunt fortati sa lupte intr-un conflict pe care nu l-au inceput.

Doar intr-un climat de securitate oamenii nostri pot duce o viata mai bune. Extinderea ramane una dintre cele mai bune solutii. Este o forta transformatoare. Republica Moldova, Ucraina si Georgia sunt o parte importanta a UE. Viitorul lor este in UE. Asa cum este cazul si pentru Balcanii de Vest. Isi doresc sa fie parte a UE si de aceea nu trebuie sa ii dezamagim.

Europa este un continent al pacii. Toti beneficiem de pe urma garantiilor de securitate. UE si NATO nu au fost intr-o competite si nu sunt nici acum. Acest context vine si cu riscuri suplimentare: neincerdere in institutiile europene. Haideti sa reinndoam legatura cu oamenii. Haideti sa ii ascultam cu atentie și inainte de a le prezenta proiecte electorale sa stim care sunt preocuparile lor. Tinerii vor sa fie ascultati, sprijiniti si noi suntem cei care le putem castiga inceredere. Au nevoie de masuri concerete, noi avem nevoie de entuziasmul si creativitatea lor.

Dintre toate provocarile cu care ne confruntam, una iese in evidenta pentru ca poate avea o repercusiune toxica asupa temeliei continentului european. Ce inseamna UE? 27 de state care au aderat in mod voluntar la un set de valori si principii. Vrem sa protejam aceste valori pe care le-am atins.

Campania pentru PE va fi atacata de tot felul de promisiuni si oferte. Multi vor candida impotriva unor persoane care pun la indoiala proiectul european. Alternativa prezentata de acesti trambitati duce la dezastre și conflicte. O mai buna comunicare este esentiala. Trebuie sa ne asiguram cacetatenii nostri cunosc beneficiile.

PPE este motorul capabil care sa adune in jurul sau toate energiile pozitive. Cei din jurul meu nu duc lipsa de curaj, experienta pentru a revitaliza cel mai important proiect social pe care l-am cladit. Aceasta galagie facuta de populistii de dreapta afecteaza principiul unitatii in diversitate. Poate fi combatut prin comunicare eficienta. Noi suntem uniti in sprijinirea acelorasi valori., a unui patrimoniu cultural, ceea ce face ca acest proiect european sa fie unic.

Trebuie sa sustinem electoratul sa se prezinte in numar cat mai mare la urne. Suntem intr-un moment relevant si important, ne dorim ca viitorul UE sa fie decis de prezenta poporului la voturi. Europa va fi ceea ce noi o facem sa fie, pentru ca nu trebuie sa ne oprim la retorica, trebuie sa identificam solutii la probleme.

Următorul Parlament European și următoarea Comisie Europeană vor avea șansa să intre în istorie și să relanseze politicile în slujba oamenilor. Draga Ursula, iti urez mult succes si mult noroc! Ai sprijinul nostru!

Vezi și alte știri: Roberta Metsola sprijină aderarea completă a țării noastre la Schengen: Împărtășesc frustrarea românilor

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci