Într-un interviu dat la Digi 24, Traian Băsescu a abordat subiecte sensibile legate de viața politică românească, inclusiv comasarea alegerilor și posibilele consecințe ale acestui demers. . În ceea ce privește viitorul politic al lui Klaus Iohannis, Băsescu a speculat posibilitatea unei funcții internaționale pentru actualul președinte al României, recunoscând potențialul său și rolul pe care l-ar putea juca într-un context mai larg. Aceste observații aduc în prim-plan perspective interesante cu privire la evoluția peisajului politic românesc și la rolul liderilor săi în arena internațională.
Traian Băsescu explică faptul că Klaus Iohannis „s-a trezit târziu” în ceea ce privește obținerea unui post la vârful Uniunii Europene. Fostul președinte a explicat că aceste posturi sunt deja împărțite între principalele facțiuni și țări din Parlamentul European. Singura șansă reală pentru actualul șef de la Cotroceni ar fi cea legată de conducerea NATO. Chiar dacă nu va câștiga, Băsescu subliniază faptul că Iohannis și România trebuie să lupte pentru ca Mark Rutte, premierul Olandei, să nu ajungă la vârful NATO.
Întrebat dacă Iohannis ar putea să ajungă într-o poziție pe care Ursula von der Leyen ar urma să o creeze, cea de comisar al Apărării, Traian Băsescu a explicat că aceasta nu ar avea efecte reale în politica globală. În ceea ce privește Comisia Europeană, singura poziție care deține o putere reală este cea de președinte.
Dacă PSD și PNL merg cu un candidat comun la prezidențiale, Traian Băsescu crede că asta ar putea duce la desființarea unuia dintre partide. „Nu ai cum să negociezi până și președintele! E dezonorant pentru cele două mari partide (…) de ce mai mergem la vot? Nu spune nimeni că e bine să ai 4 rânduri de alegeri într-un an, dar trebuie să ai în vedere că specificul electoral din România.”
Traian Băsescu a vorbit și despre o declarație recentă a sa, în care spunea că „gândindu-mă la Boc, Blaga, Falcă, se rupe sufletul în mine să-i văd comasați pe liste comune cu PSD”. El a explicat că foștii săi colegi de partid și-au câștigat pedigree-ul de urmași ai Brătienilor, asta în timp ce el continuă să se revendice de la Petre Roman.
În ceea ce privește colaborare PSD-PNL, care a „înghițit” fostul PDL, Băsescu a explicat faptul că o alianță pentru primăria București este sortită eșecului și asta deoarece Nicușor Dan a dat dovadă de curaj, asumându-și o serie proiecte „grele” de care are nevoie Capitala: introducerea de sensuri unice și „Bucureștiul subteran”, vorbind aici despre cablurile de pe stâlpi și termoficarea.
În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, principalul contracandidat al lui Nicușor Dan, fostul președinte a declarat că aceasta se confruntă cu o problemă de încredere în PSD. El este de părere că este ciudat că deși aceasta are 20-30% în sondaje, ea nu are sprijinul partidului. În plus, el crede că acestă situație se datorează lui Marcel Ciolacu și asta deoarece acesta se simte amenințat de victorie a colegei sale la Capitală care i-ar permite să preia controlul asupra partidului sau să candideze la prezidențiale.
În ceea ce privește posibilitatea ca Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă să ajungă la Cotroceni, Traian Băsescu a explicat faptul că cei doi nu sunt pregătiți. Astfel, pe de o parte el explică că nimeni nu este pregătit pentru o astfel de funcție. De asemenea, el a explicat că cei doi nu au un profil construit. Fostul președinte a speculat că Klaus Iohannis vrea să impună un președinte.
În ceea ce îl privește pe Mircea Geoană, Băsescu a explicat că acesta, contrar imaginii publice, nu reprezintă o soluție pentru România. Fostul președinte a subliniat că l-a bătut la urne de 2 ori pe Geoană, odată pentru Capitală și odată pentru președinție.
În ceea ce privește mandatele lui Klaus Iohannis, Băsescu a spus că foștii președinți nu se pot judeca și că este nevoie de „validarea timpului”, pentru a vedea urmările timpului petrecut la Cotroceni.
„La mine au trecut 10 ani, încă de prea devreme. Nu pot să îl judec pe Klaus Iohannis.”
Întrebat despre coaliția PSD-PNL făcută de către Klaus Iohannis, Băsescu a explicat că această majoritate a adus stabilitate. Totuși, el critică modul în care coaliția a gestionat puterea pe care a obținut-o în acest fel. El a criticat faptul că unele dintre măsurile eronate ale guvernului sunt prezentate ca fiind rezultatul războiului din Ucraina. Fostul președinte a inclus aici împrumuturile externe la dobânzi mari, precum și taxarea excesivă care ar putea duce la probleme economice și diminuarea activității economice și noilor investiții.
Traian Băsescu este de părere că trebuie reintrodus stagiul militar obligatoriu, dată fiind lipsa de personal și armament cu care se confruntă armata română. Acesta este de părere că acest lucru este necesar deoarece reprezintă o problemă de siguranță națională. România are nevoie de o armată care să reziste 45-60 de zile, timp cât NATO va fi gata de război. În acest context, contingentele americane și franceze sunt insuficiente pentru a ne asigura securitatea.