- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Ciolacu, anunțul momentului despre alegerile prezidențiale. Când încep consultările cu partidele 

30 Jun, 14:56 • Adrian Popovici
În ședința de guvern de vineri, Marcel Ciolacu a anunțat că va chema partidele la consultări pe tema alegerilor parlamentare. Acestea vor începe de luni, 1 iulie 2024.
Marcel Ciolacu, anunțul momentului despre alegerile prezidențiale. Când încep consultările cu partidele 

Guvernul României a anunțat duminică că luni vor începe consultările cu partidele politice pentru stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024. Reprezentanții Executivului au transmis că aceste consultări sunt esențiale pentru finalizarea planului electoral și vor avea loc la Palatul Victoria, notează News.ro.

Conform programului anunțat, primele discuții vor începe la ora 10.00 cu Uniunea Salvați România (USR), urmate de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) la ora 11.00. După pauza de prânz, la ora 14.00, vor continua discuțiile cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), urmate de partidul SOS România la ora 15.00, Grupul Minorităților Naționale la ora 16.00, iar la ora 17.00 va avea loc întâlnirea cu Partidul Umanist Social Liberal (PUSL).

Consultările nu se vor opri aici, Guvernul anunțând că marți, 2 iulie, vor continua dialogul cu reprezentanții altor formațiuni politice. La aceste întâlniri vor participa premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu și vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Marcel Ciolacu cheamă partidele la negocieri pe tema alegerilor prezidențiale
Marcel Ciolacu cheamă partidele la negocieri pe tema alegerilor prezidențiale

Te-ar putea interesa și: Negocieri eșuate PSD-PNL pentru data alegerilor prezidențiale 2024. Când ar putea avea loc o nouă ședință a coaliției

Marcel Ciolacu a cerut consultări cu partidele pe tema alegerilor prezidențiale

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat vineri importanța acestor discuții, explicând că „ţopăiala” pe tema alegerilor afectează încrederea între parteneri și trebuie să înceteze. Aceasta inițiativă are scopul de a crea un cadru stabil și previzibil pentru desfășurarea alegerilor.

„Ca premier al României, am obligaţia de a nu favoriza un partid sau o coaliţie. Astăzi practic ieşim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova HG-ul de stabilire a datei alegerilor, convenită pe 15 septembrie. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor (n.r. prezidențiale).

Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a declarat Marcel Ciolacu vineri, atunci când ar fi trebuit să fie adoptată o ordonanță de urgență pe tema alegerilor prezidențiale.

În același context, Partidul Național Liberal (PNL) a convocat Biroul Politic Național pentru luni, ora 13.00, cu prezență fizică obligatorie, pentru a discuta despre aceste consultări și poziția partidului. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat că partidul dorește ca alegerile să aibă loc în luna noiembrie, considerând că este firesc să se respecte termenul stabilit inițial.

„E firesc să facem alegerile la termen. Nu ne schimbăm poziția”, a declarat Rareș Bogdan.

Citește și: Impas în coaliție pe tema alegerilor prezidențiale 2024. Ciolacu cheamă partidele la consultări pentru stabilirea datei: „Țopăiala trebuie să înceteze”