Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că comasarea alegerilor din acest an, propusă recent de liderii PNL, nu este o problemă în regim de urgență pentru români. Cu toate acestea, Ciolacu consideră că discuțiile referitoare la această posibilitate sunt în curs și că o decizie ar trebui să fie luată în urma consultării opiniei publice și prin intermediul dezbaterilor dintre PSD și PNL, transmite Antena 3 CNN.
Coaliția de guvernare discută despre comasarea alegerilor din acest an, aceasta fiind o decizie ce trebuie luată cel târziu în luna martie. Liberalii sunt cei care susțin cu tărie această opțiune, având în vedere perspectivele favorabile în sondajele de opinie, care sugerează că o astfel de abordare ar putea contribui la creșterea scorului lor electoral. În schimb, PSD manifestă o reticență față de această propunere.
„Nu cred că… Se discută foarte mult în ultimul timp pe comasarea alegerilor, dar nu cred că e o problemă urgentă a românilor. Categoric că vor fi discuții în interiorul PSD și în interiorul PNL, dar decizia ar trebui să o luăm după ce consultăm și românii”, a explicat Marcel Ciolacu situația legată de comasarea alegerilor.
În ultima perioadă, PSD și PNL au avut mai multe întâlniri pentru a discuta despre comasarea alegerilor din acest an în România. În 2024, românii sunt chemați la urne pentru patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale (pentru funcțiile de primari și consilieri locali), parlamentare și prezidențial.
Te-ar putea interesa și: Comasarea alegerilor din 2024 ar putea aduce un record pe scena politică. Ionuț Stroe: „Va fi o situaţie deosebită, unică de la Revoluţie încoace”
Joi, Ionuț Stroe, purtătprul de cuvânt al PNL, a declarat că comasarea alagerilor europarlamentare și locale ar putea motiva electoratul, având în vedere și dimensiunea locală a competiției. A subliniat că, deși acest aspect nu a fost încă discutat în cadrul PNL, există deschidere pentru diverse scenarii, dat fiind că doar alegerile parlamentare au o dată fixă, celelalte putând fi modificate prin intermediul legislației, conform News.ro.
„Organizarea împreună a anumitor cicluri electorale înseamnă, practic, simplificarea procesului electoral. Gândiţi-vă ce ar înseamnă ca, începând cu vara acestui an, până în luna decembrie, să chemăm cetăţenii acestei ţări de cinci ori la vot. Gândiţi-vă ce blocaj instituţial am crea, apropo de modul în care imensa zonă funcţionărească aşteaptă să se limpezeaască zona decizională şi să vadă cine sunt cei care vor decide mai departe în aceste instituţii.
Gândiţi-vă şi la economiile care se pot face apropo de efortul financiar pe care trebuie să îl realizăm. Gândiţi-vă ce ar însemna, apropo de modul în care se manifestă absenteismul la cote alarmante, şi cota de legitimitate a celor aleşi, ce ar înseamna ca la europarlamentare, unde tot timpul am avut cote minime de prezenţă la vot, am putea să mobilizăm electoratul gândindu-ne că este şi o miză locală, apropo de cei din administraţia publică locală”, a declarat Ionuț Stroe.
Cătălin Drulă, liderul USR, a declarat că ar trebui evitată comasarea alegerilor, considerând că poziția PNL în această privință este pur tactică. El susține că liberalii își propun să obțină un număr mai mare de voturi la alegerile parlamentare dacă acestea coincid cu alegerile locale.
„Avem europarlamentarele întâi, pe 9 iunie, sunt stabilite la nivel european. Alegerile locale au fost în 27 septembrie 2020, au trecut patru ani, deci vor fi la sfârşit de septembrie. La alegerile parlamentare v-aţi dus vreodată să votaţi prin iunie? Nu. Alegerile pentru Parlament sunt în noiembrie-decembrie. Alegerile prezidenţiale sunt cam în aceeaşi perioadă. Lucrurile sunt destul de clare, există şi decizii ale Curţii Constituţionale. Comasarea alegerilor este contra firii. Păi ce treabă are problema unei comune în care discutăm de două-trei viziuni ale unor candidaţi la primărie cu o candidatură pentru preşedinţia României? Este de nesusţinut poziţia pe care PNL o are privind comasarea alegerilor. Este pur tactică mişcarea pe care vor să o facă”, a explicat liderul USR, Cătălin Drulă.