Premierul Marcel Ciolacu anunță obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite. Printre acestea se numără, în principal, extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, investițiile în energia verde și în procesare alimentară.
„Dezvoltarea de proiecte strategice comune între România și Emiratele Arabe Unite a constituit linia directoare a întâlnirilor economice pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut în cadrul vizitei de lucru în Abu Dhabi.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut întrevederi cu managementul companiei ADQ Al Dahra, cu Khaldoon al Mubarak, CEO al companiei Mubadala, cu reprezentanții companiei IHC/Abu Dhabi Ports și cu Sultan Al Jaber, CEO ADNOC, președinte Masdar și președinte al Summitul-ui mondial pentru acțiuni climatice COP28.
Șeful Executivului român a exprimat interesul părții române în menținerea la cote înalte a relațiilor bilaterale și în atragerea investițiilor emirateze, context în care a subliniat importanța celei de-a treia sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare, care urmează să se desfășoare la București în perioada imediat următoare”, a transmis Executivul.
„Fie că avem în vedere proiecte în energie, infrastructură, agricultură și procesare alimentară, IT&C, companiile emirateze pot avea o contribuție substanțială la dezvoltarea în România a unor investiții majore.
Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, investițiile în energia verde și în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Mai mult de atât, Marcel Ciolacu a precizat că asociațiile profesionale și camerele de comerț și industrie din ambele țări dețin un rol esențial în promovarea și susținerea cooperării bilaterale și a schimburilor de experiență.
Ai mai putea fi interesat de: România va avea o nouă vamă. Ministerul Transporturilor a făcut anunțul anului 2024
Premierul României a spus că această vizită va conduce și la amplificarea prezenței companiilor românești pe piața Emiratelor. De asemenea, ambele părți au manifestat un interes în ceea ce privește constituirea Fondului suveran de investiții România – EAU.
„Cooperarea în sectorul energetic a reprezentat unul din subiectele abordate în cadrul acestor întrevederi, în condițiile în care România are încă o componentă importantă de folosire a energiei convenționale, astfel încât oferă oportunități de cooperare în domeniile produselor petroliere și gazelor naturale, dar se află în curs de desfășurare și tranziția către o economie verde, conform angajamentelor climatice asumate la nivelul UE.
De aceea, sunt încurajate investiții semnificative în domenii precum energia regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice, dar și în ceea ce privește dezvoltarea de noi capacități de stocare a energiei, în scopul echilibrării sistemului energetic din România”, este notat în comunicat.
Un alt domeniu despre care s-a discutat în cadrul întâlnirilor a fost dezvoltarea comerțului bilateral, cu accent pus pe produse agroalimentare și IT&C, aceste mărfuri oferind un potențial încă insuficient explorat.
„În ceea ce privește transporturile, pe lângă importanța strategică a Portului Constanța, România oferă oportunități de cooperare și pentru dezvoltarea rețelelor feroviară și rutieră de care dispune.
Premierul Marcel Ciolacu a amintit și de cele opt proiecte propuse de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), aflate în diferite stadii de realizare și care pot fi interesante pentru investitorii cu expertiză în infrastructura de transport, energetică sau digitală”, se menționează în finalul comunicatului.