- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Viktor Orban. Decizie majoră pentru România și Ungaria

26 Jul, 13:03 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu și Viktor Orban s-au întâlnit vineri la București. S-au dezbătut subiecte de mare interes pentru România și Ungaria.
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Viktor Orban. Decizie majoră pentru România și Ungaria

Premierii

Marcel Ciolacu și Viktor Orban au avut o întâlnire de mare importanță la București. În cadrul întrunirii anunțate de mai multe zile s-a reluat discuția pentru realizarea unei linii de mare viteză între București și Budapesta. În acest context, Marcel Ciolacu a precizat că s-ar dori începerea studiului de fezabilitate pentru acest proiect strategic de interes regional. Au fost purtate și discuții cu privire la aderarea completă la spațiul Schengen.

Subiectele dezbătute de Marcel Ciolacu și Viktor Orban

Vezi și: Victor Negrescu, mesaj oficial după ce statele din Schengen au reintrodus control la frontiere. „Urmează să adoptăm noul Pact European”

Marcel Ciolacu și Viktor Orban
Marcel Ciolacu și Viktor Orban

„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat.

I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie. Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral – legătura #feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale.

Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul #Schengen și cu frontierele terestre.”, scrie Marcel Ciolacu.

Cât mai are România de așteptat pentru intrarea în Schengen

Hotărârea din ultima lună a anului 2023 cu privire la intrarea parțială a României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație european are ca rezultat pierderi economice masive pentru ambele state. Într-un interviu pentru Ziare.com, fostul eurodeputat Marian-Jean Marinescu a transmis că lucrurile ar fi putut sta altfel pentru țara noastră în prezent, dacă un moment din politica românească s-ar fi desfășurat în alt mod.

Să nu uităm să repetăm de fiecare dată că, în 2012, aveam Schengen-ul pe masă numai că s-a întâmplat ce s-a întâmplat atunci, când s-a schimbat și președintele Senatului și președintele Camerei și a fost acea acțiune politică, în 2012, și suspendarea președintelui țării și am pierdut posibilitatea. Atunci intram în Schengen, fără niciun fel de discuție. Acum o să tragem de această situație”, a spus fostul eurodeputat Marian-Jean Marinescu într-un interviu pentru Ziare.com.

Conform informațiilor liberalului, respingerea aderării complete de către Austria a fost una „neeuropeană și nedreaptă”.

„Acum va fi destul de complicat în opinia mea. În Austria sunt alegeri în toamnă. Alegerile europene au fost câștigate de partidul de extremă dreaptă. (…) Din păcate nu stăm extraordinar de bine”, a mai completat Marian-Jean Marinescu.

Citește și: Schengen va fi inutil? Mai multe țări introduc controlul la vamă. Iată lista

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult