- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marius Budăi anunţă creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi şi impozitarea pensiilor speciale: „Vor creşte vârsta de pensionare şi perioada la care se va raporta calculul. Asta înseamnă alinierea contributivităţii”

15 Jun, 18:30 • Russo George
Fostul ministru al Muncii în guvernul Ciucă a primit un nou mandat şi în executivul condus de Marcel Ciolacu, iar joi la ora 17 a depus deja jurământul, la Palatul Cotroceni, fiind învestit oficial în funcţie prin decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis în aceeaşi zi.
Marius Budăi anunţă creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi şi impozitarea pensiilor speciale: Vor creşte vârsta de pensionare şi perioada la care se va raporta calculul. Asta înseamnă alinierea contributivităţii
Vechiul şi noul ministru al Muncii Marius Budăi a făcut şi primele declarații despre ceea ce se întâmplă, în perioada imediat următoare, cu pensiile speciale, pe care Marcel Ciolacu, noul prim-ministru, a anunţat în plenul Parlamentului că le va trece pe contributivitate.
Vârsta de pensionare va creşte și în cazul categoriilor de beneficiari de pensii speciale. De asemenea, va creşte perioada la care se va raporta calculul pensiei şi se va majora treptat şi perioada petrecută în activitatea respectivă, astfel încât cheltuielile cu aceste pensii vor fi apropiate de cele din sistemul contributiv, a declarat, miercuri, Marius Budăi.

„În primul rând, va creşte vârsta de pensionare, în al doilea rând va creşte perioada la care se va raporta calculul, deci nu se va mai face acel calcul pe ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni. Treptat vom ajunge să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă. Asta înseamnă o aliniere a contributivităţii.

Dacă vorbim de magistraţi, nu se vor mai permite perioade asimilate şi, aşa cum era proiectul iniţial, se va începe de la 20 de ani strict în magistratură, urmând ca în următorii 5 ani, an de an, să crească această perioadă până la 25 de ani.

Dacă vorbim de restul categoriilor, erau categorii care aveau un mandat fie de 4 ani, fie de cel puţin 14 ani – toate acestea au crescut şi s-au aliniat la 25 de ani. Acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul către sistemul contributiv şi ajungem să avem şi vârsta de pensionare crescută similar la 65 de ani, dar şi raportarea la întreaga perioadă a veniturilor”, a declarat Budăi.

Concret, magistrații se vor putea pensiona la 60 de ani. Pentru celelalte categorii, vârsta va crește la 65. În vederea investirii cu un nou mandat, Budăi a avut ieri audieri în comisia parlamentară.

„Da, creşte vârsta de pensionare şi este prevăzut în amendamente la 65 de ani, cu excepţia magistraţilor, care rămân la 60, dar restul, toate categoriile, la 65 de ani.

Raportarea de calcul se va face la stagiul complet, aşa cum este prevăzut, dar nu vom face o raportare peste noapte, pentru că ar însemna o bulversare a sistemelor şi sunt măsuri tranzitorii şi, sigur, veniturile din toată perioada vor fi luate în calcul”, a susţinut Marius Budăi, potrivit News.ro.

Cât cheltuie România cu pensiile speciale şi cum vrea Budăi să se încadreze în jaloanele PNRR

Referitor la impozitarea acestor pensii speciale aflate în plată, Marius Budăi a susţinut că se va aplica la suma care depăşeşte salariul mediu brut pe economie, fără să fie afectată partea de contributivitate. Legea privind reforma pensiilor speciale se află în dezbatere la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat mai multe modificări.

Amintim că România s-a angajat în fața Comisiei Europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să facă o reformă a pensiilor speciale. De asemenea, legislația în vigoare și decizile Curții Constituționale au creat un blocaj instituțional în ceea ce privește reglarea acestora.

Potrivit Guvernului, cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei. Beneficiari de pensii speciale sunt în jur de 190.000 de persoane, din care aproape 180.000 din sistemul militar (MAI, MApN, SRI, SIE și STS).

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu, luna trecută, era 10.281, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), dintre care mai mult de jumătate fiind din zona justiției (procurori şi judecători). Beneficiarii Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, primesc o pensie medie de serviciu de 21.555 de lei (din care 19.902 lei cota suportată din bugetul de stat, iar restul din bugetul asigurărilor sociale de stat).

Citeşte şi: Membrii Guvernului Ciolacu au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Președintele Iohannis: „Rotația premierilor s-a încheiat în timp record”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii de peste 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...