- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Negocieri eșuate PSD-PNL pentru data alegerilor prezidențiale 2024. Când ar putea avea loc o nouă ședință a coaliției

25 Jun, 13:41 • Adrian Popovici
Impas în coaliție în ceea ce privește data alegerilor prezidențiale. PSD își dorește ca primul tur de scrutin să aibă loc în septembrie, asta în timp ce PNL vrea să mute scrutinul în octombrie sau noiembrie.
Negocieri eșuate PSD-PNL pentru data alegerilor prezidențiale 2024. Când ar putea avea loc o nouă ședință a coaliției

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat eșecul negocierilor din coaliție în ceea ce privește alegerile prezidențiale. În ultimele zile au fost propuse mai multe opțiuni, liberalii încercând să mute data primului tur către sfârșitul lunii ocotombrie sau începutul lunii noiembrie, confor News.ro. O decizie pe această temă ar putea fi luată vineri, la următoarea ședință de guvern.

După mai bine de trei ore de discuţii, PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la un consens în privinţa calendarului alegerilor prezidenţiale. PNL doreşte ca acestea să aibă loc cât mai aproape de termenul constituţional, respectiv în luna noiembrie, în timp ce PSD insistă ca primul tur să aibă loc în luna septembrie.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat marţi că ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, are pe masă două hotărâri de guvern: una pentru 15 septembrie și alta pentru 29 septembrie ca date pentru primul tur al alegerilor pentru funcția de președinte al țării.

„Din păcate, astăzi au fost încercări de a discuta iarăşi aceste date. PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil.

În consecinţă, pe această discuţie rămâne ca în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, ca ministru de Interne, are două HG pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie, să decidă, fiind ministru PNL, împreună cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm şi data de 29 septembrie”, a declarat Romașcanu.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt PSD, despre alegerile prezidențiale
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt PSD, despre alegerile prezidențiale

Te-ar putea interesa și: PSD își pregătește strategia pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu, anunț surpriză despre susținerea lui Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni

Impas în coaliție din cauza alegerilor prezidențiale

Astăzi, coaliţia PSD-PNL s-a întâlnit pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale, iar în urma discuţiilor au rămas două variante de lucru: 15 sau 29 septembrie pentru primul tur de scrutin. În cazul în care turul I va fi pe 15 septembrie, turul al II-lea va pica pe 29 septembrie. Dacă turul I va fi pe 29 septembrie, turul al II-lea va avea loc pe 13 octombrie.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut deja ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale. Săptămâna trecută, premierul a afirmat că sunt în discuţie două date pentru primul tur de scrutin – 15 sau 29 septembrie.

Liberalii, pe de altă parte, au propus desfășurarea alegerilor prezidențiale în octombrie – noiembrie. O variantă ar fi ca primul tur de scrutin să se desfășoare pe 27 octombrie, iar cel de-al doilea pe 10 noiembrie. Robert Sighiartău, un lider liberal, a explicat că este dificil să faci campanie electorală în luna august, când oamenii sunt în vacanță. El susține că și alegătorii ar prefera ca alegerile prezidențiale să aibă loc în toamnă. De cealaltă parte, social-democraţii afirmă că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată inițial de liberali.

Citește și: Scenariile propuse de PNL în ședința coaliției pentru alegerile prezidențiale 2024. Noile date propuse de liberali