- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Nicușor Dan, primele declarații după anunțul candidaturii la prezidențiale: „Această schimbare va fi absolut benefică Bucureștiului”

17 Dec, 19:36 • Cornel Ghimeșan
Nicușor Dan a făcut primele declarații, în direct la tv, la o zi după ce a făcut anunțul legat de candidatura sa alegerile prezidențiale din 2025.
Nicușor Dan, primele declarații după anunțul candidaturii la prezidențiale: Această schimbare va fi absolut benefică Bucureștiului

Nicușor Dan a explicat ce l-a făcut să se răzgândească și să decidă să candideze la prezidențiale.

„Eu cred că România s-a schimbat radical după alegeri. Nu a fost vorba numai de Călin Georgescu, ci și că votul pentru domnia sa a venit pe un mare fond de nemulțumire și pe un mesaj de la români că nu se mai poate modul în care s-a făcut politică până acum. A venit un mesaj de la români că nu se mai poate, trebuie să schimbăm radical. Atunci am început o analiză, ce mi-a luat câteva zile, m-am gândit care sunt principalele atribute ale unui Președinte, iar după această analiză cred că sunt o persoană potrivită”, a spus Nicușor Dan la Digi24.

Citește și George Simion reacționează dur după ce Nicușor Dan și-a anunțat candidatura la prezidențiale: „Și-a trădat bucureștenii, nu a fost în stare să rezolve nimic”

Întrebat ce ar face în prima zi la Palatul Cotroceni, primarul Bucureștiului a spus că nu există urgențe pentru prima zi de mandat.

„Din fericire, eu cred că în momentul de față este o țară staiblă și nu există urgențe pentru prima zi de mandat. Cred că ceea ce trebuie să facă președintele sunt trei lucruri importante. Să fie un mediator, pentru că sunt discuții foarte aprinse între categorii sociale, sunt oameni din aceeași familie care nu se mai înțeleg, este rolul președintelui de a găsi care sunt lucrurile care ne unesc, să ajute oamenii să îndepărteze diferențele. Trebuie să îi aducem pe oameni să înțeleagă opinia celuilalt. Al doilea lucru : noi nu avem o direcție de dezvoltare, dacă ne uităm la orice domeniu. Există strategii, dar niciuna reală, spre exemplu Planul de mobilitate al Bucureștiului, lucruri care costau 12 miliarde de euro, pe care Bucureștiul nu îi are în 100 de ani. Sunt specialiști care pot crea aceste proiecte de țară, rolul președintelui este să îi aducă la un loc pe acești oameni”, a declarat primarul general al Capitalei.

Pe ce trei teme ați cere proiect de țară cu urgență?

„Taxele, fără discuție, pentru că suntem la 27% din PIB, Franța la 40-42% din PIB, nivelul de impozitare este diferit dar procentul pe care îl colectăm nu este suficient. De asemenea, sistemul sanitar, pentru că avem, chiar la București, 19 spitale, alocăm bani în fiecare an, cu totul sunt 50 de spitale. Noi, împreună, nu avem o viziune pentru unde trebuie să ducem sistemul. Sunt medici, care vor, aduc aparatură să mai facă câte un centru și au dreptate, dar cum le prioritizezi nu a făcut nimeni, niciodată. În ultimul rând, justiția este o zonă importantă, pentru că mesajul românilor este legat de justiție, chiar de funcționarea statului. Nu sunt deloc mulțumit, ca cetățean, nici de procurorul genereal, nici de procurorul-șef al DNA. Vedem zone întregi de corupție, ca de exemplu tăierea de păduri, unde parcă nu există corupți. Avem resurse alocate pe cazuri derizorii, precum cazul dr. Tătaru, care a luat o găină. Nu zic că trebuia să o ia, însă efortul trebuia canalizat unde e important”.

Citește și Nicușor Dan nu a discutat cu PNL pentru a-i susține candidatura. Ciprian Ciucu: ”Nu a cerut și nu i s-a oferit sprijin”

N-ați pomenit DIICOT. Sunteți mulțumit?

„Nici acolo, deși pare că este o structură ceva mai profesionistă decât celelalte două, dar dacă vorbim de DIICOT, avem de doi ani o agenție și o strategie anti-drog care nu pare că dă rezultate”.

Vă rog să vorbim despre ce se întâmplă cu Guvernul. USR ce face, dvs. ați înțeles dacă vrea să intre la guvernare?

„În context general, cred că este foarte bine că partidele pro-europene au început dialogul. Au dat un semnal de stabilitate pentru economie, a fost foarte bine. De asemenea, a fost foarte bine că partidele pro-occidentale nu au început cu împărțirea ministerelor, ci cu programul de guvernare, care la prima vedere sună ca un program realist. Apoi, nu am înțeles foarte tare discuțiile dintre partide, mi-aș dori să comunice mai mult decât pe aceste chestiuni anecdotice. Este legitim ca două partide să aibă puncte diferite, dar să vorbească pe ele”.

La SIE ați intenționa să schimbați conducerea?

„Eu cred că ce s-a întâmplat la alegerile din 24 noiembrie este un eșec al SIE și SRI. Ne-am trezit cu un fenomen pe care nu l-au prevenit”.

Ați primit ceva care să vă pregătească pentru ceea ce s-a întâmplat, ca informații clasificate?

„Nu, nu am primit nimic de genul ăsta. Din când în când mai primesc de amenințări teroriste, dar nu în zona asta”.

Cine v-a sunat după anunțul de ieri?

„M-a sunat foarte multă presă, însă m-au sunat și niște oameni din partide. Am vorbit, nu cu toți, dar ce pot să vă spun este că am anunțat toate cele patru partide pro-occidentale înainte de anunțul pe care l-am făcut”.

USR a spus că nu le-ați răspuns la telefon. Nu veți avea un dialog cu ei?

„Nu se pune problema asta. Va fi un dialog cu toată lumea și i-am anunțat pe toți”.

Dacă ați fi președinte, pe cine ați propune premier?

„În orice caz, noi suntem într-o situație economică dificilă, într-un context geopolitic dificil, și este foarte important ca această coaliție să funcționeze”.

Ce le spuneți celor care vă acuză că îi trădați pe bucureșteni?

„La prima vedere, au dreptate. Numai că, în opinia mea, în momentul acesta, România are posibilitatea de a schimba modul în care ea funcționează administrativ. Această schimbare va fi absolut benefică Bucureștiului. Pot să dau exemple cum am pierdut atât timp în interacțiunea cu diferite autorități, din modul defectuos în care funcționează statul. România are posibilitatea să facă o schimbare majoră, care să țină instituțiile statului, nu o revoltă care să ne ducă într-o zonă incontrolabilă. Această schimbare, în care sunt gata să mă înham, va aduce schimbări Bucureștiului, indiferent cine va fi primar după”.

O promisiune pentru cei de acasă?

„Pot să garantez pentru onestitate și pot să trimit oamenii la ce am făcut în ultimii 15 ani”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Descoperă destinația perfectă pentru vacanța de iarnă din 2024. Se află în România și este extrem de accesibilă
Descoperă destinația perfectă pentru vacanța de iarnă din 2024. Se află în România și este extrem ...
Test de IQ bazat pe iluzii optice: Doar 1% dintre oameni pot găsi ursul ascuns în 5 secunde
Test de IQ bazat pe iluzii optice: Doar 1% dintre oameni pot găsi ursul ascuns în 5 secunde
Serialul care îți va schimba noaptea în zi. Adaptarea unui roman legendar, cu un final care îți taie răsuflarea!
Serialul care îți va schimba noaptea în zi. Adaptarea unui roman legendar, cu un final care îți ...
Polonia este nevoită să vândă din rezerva de unt a statului, pentru a stabiliza economia. Sunt scoase la licitație peste 1.000 de tone
Polonia este nevoită să vândă din rezerva de unt a statului, pentru a stabiliza economia. Sunt scoase ...
Tranzacția E.ON către un grup ungar, în pericol. Anunțul de ultimă oră al lui Sebastian Burduja!
Tranzacția E.ON către un grup ungar, în pericol. Anunțul de ultimă oră al lui Sebastian Burduja!
Călin Georgescu, atac dur la adresa a două televiziuni care l-au denigrat: „Mă delimitez de minciunile lor și calomniile scoase din sertarul cu ură”
Călin Georgescu, atac dur la adresa a două televiziuni care l-au denigrat: „Mă delimitez de ...
Cât costă kurtos cu Nutella. E senzația momentului la târgul de Crăciun din Brașov
Cât costă kurtos cu Nutella. E senzația momentului la târgul de Crăciun din Brașov
Din ce face bani fiica lui Aurelian Temișan, la doar 13 ani. Dora va moșteni compania de teatru a părinților săi
Din ce face bani fiica lui Aurelian Temișan, la doar 13 ani. Dora va moșteni compania de teatru a părinților ...
Duplexul de lux din Cluj care rivalizează cu Monaco. Prețul uluitor pentru noua apariție imobiliară!
Duplexul de lux din Cluj care rivalizează cu Monaco. Prețul uluitor pentru noua apariție imobiliară!
Mai multe zile libere în 2025. Câte minivacanțe vor avea românii anul viitor
Mai multe zile libere în 2025. Câte minivacanțe vor avea românii anul viitor
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul ...
Decizie importantă în România! Măsura devine obligatorie la nivel național!
Decizie importantă în România! Măsura devine obligatorie la nivel național!
Pericolul de pe scaunul din dreapta. Ce nu ai voie să transporti și de ce te pot aresta imediat
Pericolul de pe scaunul din dreapta. Ce nu ai voie să transporti și de ce te pot aresta imediat
Theodor Paleologu, prima reacție după anunțul lui Nicușor Dan: „Riscul e să pierdem din nou Bucureștiul”
Theodor Paleologu, prima reacție după anunțul lui Nicușor Dan: „Riscul e să pierdem din nou ...
Măsuri fiscale asumate de PSD, PNL, UDMR: Cota unică rămâne, impozitarea marilor averi, audituri extinse în companii de stat
Măsuri fiscale asumate de PSD, PNL, UDMR: Cota unică rămâne, impozitarea marilor averi, audituri ...
Când vor fi livrate pensiile în ianuarie 2025. Şeful Poştei Române explică motivele pentru care banii vor ajunge mai târziu la pensionari
Când vor fi livrate pensiile în ianuarie 2025. Şeful Poştei Române explică motivele pentru care ...
Ceaiul care ține departe problemele de inimă și reglează tensiunea arterială. Cum se prepară planta minune: „Se beau 3 căni pe zi”
Ceaiul care ține departe problemele de inimă și reglează tensiunea arterială. Cum se prepară planta ...
Alfred Bulai scapă de arestul la domiciliu. Sociologul e sub control judiciar pentru 60 de zile
Alfred Bulai scapă de arestul la domiciliu. Sociologul e sub control judiciar pentru 60 de zile