Noi reguli în campania electorală. Premierul a declarat că în cadrul ședinței de Guvern din 16 ianuarie urmează să se stabilească oficial data alegerilor prezidențiale, precizând că se vor modifica regulile din campania electorală. Reamintim că potrivit discuțiilor din coaliția de guvernare, românii ar urma să-și aleagă președintele pe 4 mai.
În ședința de Guvern din 16 ianuarie urmează să se stabilească oficial atât data alegerilor prezidențiale, cât și data alegerilor pentru funcția de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Precizăm faptul că Ilie Bolojan și-a dat demisia din funcția de președinte al CJ Bihor, după ce a fost ales senator.
„Aşa cum am promis, o să stabilim astăzi data alegerilor, pe 4 mai. De asemenea, pe 4 mai vor avea loc şi alegeri parţiale locale. Am venit cu modificări, astfel încât regulile să fie la fel pentru toţi candidaţii şi să nu mai avem această practică pe care am avut-o la ultimele alegeri, în care un instrument social-media a favorizat un anumit competitor. Am introdus şi amenzi drastice, respectiv 5% din cifra de afaceri, iar la anumite corporaţii această amendă ar putea duce la multe miliarde de euro”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Perioada electorală urmează să înceapă pe 18 februarie, atunci când va intra în vigoare hotărârea de Guvern.
De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se află mai multe hotărâri vizând indicatorii tehnico-economici pentru mai multe obiective de investiţii în infrastructura rutieră:
drum de legătură între DX Brăila – Galaţi şi VO Galaţi;
noi noduri rutiere pe A0 – km 48, judeţul Ilfov;
modernizarea drumurilor existente între Galaţi şi Hanu Conachi – DN 2B şi DN25.
Va fi analizat şi un proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii contribuţiei financiare voluntare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din bugetul anual aprobat al Secretariatului General al Guvernului, în vederea finanţării traducerii şi publicării în limba română a Ghidului OCDE privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat, potrivit digi24.
Printr-un memorandum, Guvernul va aproba ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat ale căror cheltuieli vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2025 – 2027.
„Având în vedere demararea activităţii de elaborare a proiectului Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2025 – 2027, propunem aprobarea următorilor ordonatori principali de credite ale căror cheltuieli din bugetul de stat vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2025-2027: Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale; Ministerul Educaţiei şi Cercetării; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei; Ministerul Sănătăţii; Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ministerul Finanţelor”, se arată în memorandum.