Plafonarea dobânzilor la credite! Condițiile adoptate de Camera Deputaților. PSD a făcut un alt pas spre această inițiativă. PSD a făcut un alt pas spre implementarea plafonării dobânzilor la credite, o inițiativă care vizează sectorul financiar.
Proiectul de lege privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe, a fost aprobat de comisiile de fond din Camera Deputaților, după ce anterior trecuse tacit de Senat, tocmai în februarie 2022.
Plafonarea dobânzilor la credite. Principalele diferențe față de forma inițială sunt următoarele:
Reglementările se aplică doar instituțiilor financiare non-bancare (IFN), nu și băncilor, după amendamentele adoptate de comisii, scrie profit.ro.
Populația avea credite la IFN în valoare de aproape 10,7 miliarde de lei la finele trimestrului al treilea din 2023, în comparație cu creditele de consum de la bănci de 68 de miliarde de lei și creditele ipotecare de 105 miliarde de lei, potrivit datelor de la BNR.
Ce prevede legea:
În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.
Limitări în funcție de valoarea împrumutului de consum:
Sunt introduse și limite în funcție de valoarea împrumutului de consum, iar pentru toate împrumuturile, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.
PSD nu a renunțat la intenția de a aplica legea și creditelor în derulare, dar a modificat condițiile față de varianta inițială:
Alte prevederi:
Perioada de aplicare a legii este de 90 de zile de la promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.
Acesta nu este primul proiect inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir pe tema plafonării dobânzilor la credite, dar cele anterioare au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională, potrivit Profit.ro.