Dezbaterea privind planul de înzestrare a armatei este cu atât mai importantă în contextul tensiunilor regionale și mondiale. Iar tensiunile regionale, mai exact conflictul Rusia-Ucraina, va fi de asemenea discutat în CSAT, chiar la punctul 1 al ședinței. ”Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România”, este tema discuțiilor de la punctul 1, potrivit ordinii de zi a ședinței CSAT.
În aceeași ședință vor fi dezbătut oportunitățile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova. La același punct al ordinii de zi se va discuta despre ”asigurarea ireversibilității parcursului european: oportunități și provocări”.
Punctul 3 pe ordinea de zi a ședinței CSAT este dedicat Planului Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună, iar la punctul 4 va fi abordat planul de înzestrare a armatei până în 2034.
Citește și Fitch Ratings anunță dezastrul: România, obligată să înghețe cheltuielile pentru a evita criza!
Ședința CSAT a fost convocată de șeful statului, Klaus Iohannis, care este și preşedinte al CSAT.
Din Consiliul Suprem de Apărare a Țării mai fac parte premierul Marcel Ciolacu, care este vicepreședinte al CSAT, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ministrul Economiei, Ștefan Oprea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, directorul Serviciului Român de Informații, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Gabriel Vlase, șeful Statului Major al Apărării, Gheoghiță Vlad, consilierul prezidențial pentru securitate naţională, Ion Oprișor, și consilierul de stat secretar al CSAT, Mihai Șomordolea.
CSAT este autoritatea administrativă autonomă învestită, conform Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor ce privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională. Activitatea CSAT este supusă examinării şi verificării parlamentare. Astfel, în fiecare, nu mai târziu de primul trimestru al anului următor, precum şi la cererea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului sau ori de câte ori se consideră necesar, CSAT prezintă, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, rapoarte asupra activităţii desfăşurate.