- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Planul liderilor PSD-PNL pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă iau în calcul un „tandem” președinte-premier

04 Jul, 15:26 • Fundeanu Madalina
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să facă un „tandem” la prezidențiale. Decizia oficială va fi anunțată în perioada alegerilor, în funcție de rezultate.
Planul liderilor PSD-PNL pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă iau în calcul un „tandem” președinte-premier

Anumite surse politice din fruntea Coaliției au declarat că liderii PSD și PNL iau în calcul varianta unui „tandem” președinte-premier în funcție de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale. Informația a fost confirmată de la vârful Partidului Național Liberal, pentru Antena 3 CNN.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să facă un „tandem” la prezidențiale

În cazul în care cei doi candidați PSD și PNL intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, tandemul va fi anunțat oficial abia după al doilea tur din 8 decembrie, care va decide următorul președinte al României.

În cazul în care intră doar unul dintre cei doi lideri în turul doi, tandemul va fi anunțat după primul tur din 24 noiembrie, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie. Așadar, ambele partide ar susține un singur candidat și ar încerca să obțină o majoritate PSD-PNL la alegerile legislative pentru a consolida următorul guvern.

Nicolae Ciucă a declarat joi, 4 iulie, că este posibilă o guvernare PSD-PNL și în anul 2025, după alegerile prezidențiale și parlamentare din noiembrie și decembrie.

Citește și: S-a stabilit calendarul electoral! Când vor merge românii să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la prezidențiale
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la prezidențiale

Sursele mai spun că Marcel Ciolacu va convoca o ședința în care să fie stabilită data Congresului pentru desemnarea candidatului PSD la prezidențiale. Ciolacu a mai declarat că nu ar exclide varianta unui candidat independent, însă, în realitate, acesta își dorește să candideze la prezidențiale, iar liderii partidului îl împing spre o candidatură.

Cu o zi în urmă, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, are cele mai multe şanse să candideze la alegerile pentru viitorul președinte al României.

„În mod tradițional, nu doar la PSD, ci la toate partidele, cei care pleacă cu prima șansă sunt de obicei președinții de partid, și asta nu e valabil doar la doar la PSD. Noi o să avem un congres, cum și alte partide cred că o să aibă un congres, în care își vor desemna candidatul. Normal că astăzi, când vorbim, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României și președintele PSD, pleacă cu prima șansă”, a declarat Grindeanu.

La polul opus, președintele liberalilor, Nicolae Ciucă, spune că își dorește să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Șeful PNL urmează să își lanseze cartea „Un ostaș în slujba țării” în luna iulie, după modelul președintelui Klaus Iohannis.

În situația în care Ciucă intră în turul al doilea al prezidențialelor, alături de Ciolacu, câștigătorul va fi președinte, iar celălalt premier. Dacă Ciucă nu intră în turul doi, liberalii ar vrea o victorie a lui Ciolacu, pentru ca Ciucă să preia funcția de premier. Astfel, PNL va merge pe varianta unui protocol semnat de cele doua partide care sa parafeze tandemul, după cum spun sursele politice pentru sursa citată.

Vezi și: Data la care se vor organiza alegerile prezidențiale și parlamentare în 2024. Consultările lui Marcel Ciolacu cu partidele s-au încheiat