Partidul Național Liberal (PNL) își pregătește strategia pentru prezidențiale după ce s-au aflat rezultatele de la europarlamentare. Surse din conducerea PNL au dezvăluit că partidul nu va merge pe o candidatură comună cu PSD la scrutinul prezidențial din toamna aceasta. Mai mult decât atât, în interiorul partidului se discută aprins varianta intrării în opoziție chiar înainte de alegeri, notează Antena 3 CNN.
Trebuie precizat faptul că în acest moment liberalii analizează rezultatele alegerilor europarlamentare, la care au candidat alături de PSD, și pe cele locale, acolo unde au pierdut mai multe consilii județene în fața colegilor de alianță. În acest context mai trebuie luat în calcul și faptul că partidul îl pregătește pe Nicolae Ciucă pentru o eventuală candidatură la prezidențiale.
Un liberal influent susține că este momentul ca PNL să facă trecerea în Opoziție și să își prezinte un candidat separat de PSD pentru președinție. Acest pas ar urma să ofere o identitate distinctă partidului și ar putea să marcheze un nou început pentru formațiune.
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a reiterat hotărârea partidului de a rămâne în guvernare, subliniind că PNL este coloana vertebrală a dreptei politice din România și că nu intenționează să abandoneze „corabia guvernării”. Cu toate acestea, surse politice indică că PNL se îndreaptă către o candidatură proprie pentru alegerile prezidențiale.
„PNL este un partid responsabil, iar liderul Nicolae Ciucă este un om extrem de serios, extrem de echilibrat, raţional, un om care nu aruncă pentru calcule politice meschine ţara în haos. Am luptat pentru ca România să rămână stabilă, ca România să ajungă la absorbţie de bani europeni de peste 90 %. (…) N-o să facem doar din nişte calcule meschine, cu caracter electoral, în momentul ăsta dezechilibru şi haos în România.
Deci PNL nu pleacă de la guvernare, ca să fie extrem de clar acest lucru pentru toată lumea. PNL nu părăseşte corabia guvernării şi PNL va analiza, în următoarele zile, alături de liderii noştri din ţară, fiecare situaţie în parte, şi acolo unde am pierdut, şi acolo unde am câştigat”, a declarat Rareș Bogdan.
Te-ar putea interesa și: Datele oficiale ale alegerilor prezidențiale și parlamentare în 2024. Marcel Ciolacu anunță care este decizia finală
Numele vehiculat pentru această candidatură este cel al liderului PNL, Nicolae Ciucă. Acesta a fost intens promovat de către liberali în campaniile pentru alegerile europarlamentare și locale, fiind prezentat ca o opțiune potrivită pentru prezidențiale.
Această mutare ar impune PSD să vină cu o altă variantă pentru candidatura la prezidențiale și să renunțe la ideea unei candidaturi comune. Surse politice afirmă că nici PNL nu mai este dispus să discute despre un candidat comun, preferând varianta de candidați separați pentru alegerile prezidențiale.
Pierderea mai multor consilii județene în fața PSD-ului a fost un semnal important pentru PNL, care își reconsideră strategia pentru a asigura succesul în alegerile prezidențiale. Decizia finală și modul în care aceasta va influența peisajul politic românesc rămân de văzut. Este clar că ambele partide, PNL și PSD, sunt angajate într-o analiză atentă a situației, iar următoarele luni vor fi decisive pentru conturarea direcției politice a țării.