- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Noi acuzații care i se aduc candidatului independent Călin Georgescu. Ce s-ar putea întâmpla cu economia țării

04 Dec, 23:08 • Bugiu ⁠Ana Maria
Politica economică izolaționistă propusă de Călin Georgescu ar putea duce la creșterea dobânzilor, inflație mai mare și dispariția unor industrii, afectând în mod grav veniturile cetățenilor, în special pe cele ale celor cu venituri mici și mijlocii. De asemenea, ar reduce investițiile străine și ar împiedica dezvoltarea economică, afectând infrastructura, sectorul energetic și sistemul de pensii.
Noi acuzații care i se aduc candidatului independent Călin Georgescu. Ce s-ar putea întâmpla cu economia țării

Politica economică izolaționistă propusă de Călin Georgescu și susținută de partidele suveraniste din România riscă să aibă efecte devastatoare asupra întregii economii, iar cei mai afectați vor fi cetățenii cu venituri mici și mijlocii, avertizează Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK Romania), potrivit economedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO

foto: Călin Georgescu

Noi acuzații care i se aduc candidatului independent Călin Georgescu. Ce s-ar putea întâmpla cu economia țării

Unul dintre cele mai grave efecte ale izolaționismului economic ar fi creșterea dobânzilor bancare, deoarece băncile vor deveni mai reticente în a acorda credite, având în vedere riscurile financiare ridicate.

„Izolaționismul, tradus prin reducerea comerțului cu alte state și a investițiilor străine, determină reticența băncilor de a mai acorda credite, ceea ce înseamnă o majorare a dobânzilor practicate de acestea pentru compensarea riscurilor. Prin urmare, toți cei care au credite la bănci vor plăti mai mult. În plus, concurența pentru resursele financiare interne va determina creșterea în continuare a dobânzilor.

În plus, crește riscul unei rate mai ridicate a inflației, ceea ce probabil se va întâmpla în SUA.

Țări precum Venezuela, care au implementat politici izolaționiste și de naționalizare, au experimentat creșteri dramatice ale dobânzilor bancare, iar economia a fost destabilizată. În schimb, țări cu economii deschise și care încurajează investițiile străine, tind să beneficieze de dobânzi mai scăzute datorită accesului mai ușor la finanțare externă și a unui mediu economic mai stabil”.

O politică economică izolaționistă va duce la un acces limitat la tehnologie, resurse externe și materii prime, ceea ce va provoca o creștere a costurilor de producție și, implicit, o inflație mai mare. Unele sectoare economice vor fi puternic afectate și, în cel mai rău caz, unele industrii vor dispărea.

„O politică economică de izolare limitează accesul la tehnologie și la resurse externe, inclusiv la produse și materii prime necesare industriei, ceea ce duce la o creștere a costurilor, prin urmare la inflație.

Este posibil ca unele ramuri industriale să nu supraviețuiască creșterii costurilor, respectiv lipsei materiilor prime și să dispară.

Comerțul va fi în egală măsură afectat. Vor dispărea de pe rafturi produse alimentare cu care ne-am obișnuit (ulei de măsline, ciocolata, fructele exotice etc), sau cele din zona tehnologiei – telefoanele mobile, calculatoarele, jocurile, aplicațiile de tot felul.

Alte produse, chiar și cele locale, se vor scumpi foarte mult, pentru că pe lanțul de producție sunt folosite materii prime din import. De exemplu medicamentele.

O astfel de situație ar crea o spirală de scădere a nivelului de trai, cu prețuri mai mari și o putere de cumpărare diminuată pentru majoritatea cetățenilor”.

Sebastian Metz spune și riscurile majore pe care o politică izolaționistă le-ar aduce asupra sistemului de pensii din România. Dacă multe firme vor pleca din țară sau se vor închide, statul va înregistra o scădere majoră a veniturilor din taxe și impozite, ceea ce va reduce fondurile disponibile pentru plata pensiilor. În această situație, există riscul ca pensiile să fie înghețate sau chiar reduse, iar pentru pensionarii cu venituri mici, acest lucru va însemna o scădere a nivelului de trai.

„O impresie de ostilitate față de companiile străine ar putea împiedica dezvoltarea economică”
„Investitorii iau adesea în considerare nu numai politicile actuale, ci mai ales predictibilitatea și transparența pe termen lung a mediului de business. O impresie de instabilitate sau de ostilitate față de companiile străine ar putea reduce semnificativ afluxul de capital și ar putea împiedica dezvoltarea economică.

O scădere a investițiilor străine ar încetini sau chiar ar stopa progresul proiectelor importante de infrastructură și al inițiativelor inovatoare care se bazează pe finanțarea și expertiza internațională. Acest lucru ar limita oportunitățile companiilor românești de a se integra în textul politicilor internaționale privind taxele pe emisiile de carbon, aceste costuri suplimentare ar fi transferate consumatorilor”.

O altă problemă este impactul asupra investițiilor străine. O politică economică care ar transmite o impresie de instabilitate sau ostilitate față de investitorii străini ar putea duce la o scădere dramatică a acestora, ceea ce ar îngreuna dezvoltarea unor proiecte importante de infrastructură și inovație, care se bazează pe expertiza și finanțarea internațională.

Politicile izolaționiste ar putea afecta și sectorul energetic, România riscând să piardă accesul la piețele internaționale de energie, cum ar fi petrolul, gazele naturale și electricitatea. În acest context, facturile la energie ar putea crește semnificativ, în special dacă producția internă nu poate satisface cererea națională.

„Politicile izolaționiste ar încetini economia, ceea ce ar face ca datoria publică să crească rapid, iar moneda națională să se deprecieze.

Pe de altă parte, investitorii străini ar evita să împrumute România din cauza riscurilor politice și economice ridicate, forțând statul să se bazeze pe finanțare internă, care este mai costisitoare și limitată.

În aceste condiții deficitul bugetar va crește, ca și cheltuielile publice, pe fondul creșterii dobânzilor la datoria statului”, concluzionează Sebastian Metz.

Te-ar mai putea interesa și: Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar: „Execuţia bugetară pe anul trecut se apropie de 100%. Banii au fost cheltuiţi bine şi pe priorităţi”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar: „Execuţia bugetară pe anul trecut se apropie de 100%. Banii ...
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei și excluziunii sociale, arată un raport al Băncii Mondiale
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei și excluziunii sociale, arată ...
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile ...
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează începutul unei noi ere
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează ...
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și impozitele
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și ...
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...