Conform unui comunicat ajuns în presă, pe surse, PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale au purtat negocieri și au ajuns la o înțelegere.
„COMUNICAT DE PRESĂ din partea partidelor pro-europene
PSD, PNL, USR, UDMR și grupul Minorităților Naționale
Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale.
În cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluției comune de săptămâna trecută, au fost discutate câteva priorități esențiale:
1. Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european
În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României.
Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate.
Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică.
2. Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate.
Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean”, se arată în comunicatul comun al partidelor din noua coaliţie de guvernare.
Klaus Iohannis ar urma să desemneze un nou premier, iar noul guvern ar stabili din nou un calendar pentru alegerile prezidențiale. În urma discuțiilor preliminare din interiorul partidelor, PSD ar vrea să primească poziția de prim-ministru, având în vedere că e partidul cu cel mai mare scor la alegerile parlamentare. În același timp, voci din partid au vorbit de posibilitatea ca unul dintre cele patru partide să rămână în opoziție pentru ca forțele extremiste să nu aibă monopolul acesteia.
Kelemen Hunor a arătat că săptămâna trecută au fost discuţiile privind această mare majoritate în Parlament.
”Ar fi o greşeală ca această coaliţie, în faţa oamenilor, să se certe pe funcţii. Asta ar fi prima greşeală, pentru că în acest moment trebuie să vii cu soluţii”, a mai spus Kelemen Hunor, el precizând că o altă greşeală ar fi ca această coaliţie să aibă doi sau trei candidaţi la prezidenţiale, pentru că s-a văzut la alegeri că niciunul nu a intrat în turul doi. ”Puterea trebuie împărţită, ca să aibă fiecare o responsabilitate”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Citește și Elena Lasconi a răbufnit când colegii din USR i-au cerut să facă un pas în spate: „Nu plec nicăieri”