PSD spune că deciziile USR privind achiziția de vaccinuri COVID-19 sunt de neînțeles în condițiile în care la acel moment, România avea deja comenzi ferme pentru un număr de doze ce acoperea vaccinarea de două ori.
„PSD consideră că anunțul Parchetului European (EPPO), care a confirmat că are în curs de desfășurare o investigație cu privire la achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană, era unul așteptat. PSD susține însă că, pe lângă cercetarea circumstanțelor în care s-a negociat și s-a încheiat contractul cadru la nivelul Comisiei Europene, o parte consistentă a anchetei trebuie să vizeze motivele care au stat în spatele deciziei miniștrilor USR de a achiziționa o cantitate uriașă de vaccinuri în 2021. Deciziile sunt de neînțeles în condițiile în care la acel moment România avea deja comenzi ferme pentru un număr de doze ce acoperea vaccinarea de două ori, cu schema completă, a întregii populații eligibile din România. Sperăm ca Parchetul European să cerceteze dacă această achiziție aberantă, care a provocat un prejudiciu de 1 miliard de euro pentru bugetul României, are sau nu în spate alte motivații decât cele legate de sănătatea publică”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.
Potrivit sursei citate, social-democrații susțin că foștii miniștri USR ai Sănătății, dar fostul premier Florin Cîțu, nu au putut să dea explicații pertinente care să justifice achizița de vaccinuri anti-COVID.
„Nici până la această oră, reprezentanții USR din Guvern, Dan Barna, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, alături de fostul premier Florin Cîțu, nu au putut să dea explicații pertinente care să justifice această achiziție, realizată în condiții complet dezavantajoase pentru țara noastră. La acea dată existau deja informații legate de faptul că populația României manifestă o reținere mai mare la vaccinarea COVID față de restul Europei și nu se discuta nici despre dozele booster, nici despre vaccinarea copiilor și adolescenților sub 18 ani, ceea ce face și mai suspectă achiziția supradimensionată de vaccinuri COVID. Mai mult, la acea dată România încă avea posibilitatea să refuze intrarea într-un nou contract”, se arată în sursa citată.
Parchetului European (EPPO) a anunțat printr-un comunicat de presă că instituția are în curs de desfășurare o anchetă privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană.