„Românii sunt cetăteni europeni prin excelentă si nu de azi, de ieri. Nu ne multumim cu jumătăți de măsură. Vrem integrarea deplină în Spaţiul Schengen în 2024! Nu suntem o ţară de mâna a doua, nu suntem ruda săracă a Europei”, a spus Rareş Bogdan.
Citește și Marcel Ciolacu, despre relația României cu Ucraina. „Avem în faţa noastră o provocare majoră”
„Dacă Dumnezeu nu ne aşeza la gurile Dunării, la intersecţia intereselor imperiale, lângă ruşi, în calea planurilor lui Stalin, azi eram printre primele trei economii din Uniunea Europeană. Am mai fost între primul și al doilea Război Mondial, când mulţi dintre voi ne dădeaţi exemplu de ţară funcţională, modernizată şi cu o economie remarcabilă. Avem resurse uriașe: aur, uraniu, seleniu, cupru şi mult petrol si mai ales gaze, în curând cât pentru a aproviziona jumătate din Uniunea Europeană şi un pământ fertil curat care poate hrăni 100 de milioane de cetăteni, noi suntem puţin peste 20 doar. Şi multă sare, sare care a aprovizionat mare parte din vechiul Imperiul Roman și întreg Imperiul Habsburgic. Când Imperiul Roman, Imparatul Domițian, plătea tribut, taxe strămoşilor mei, actualul teritoriul al Austriei fusese cucerit de 100 de ani. Romanii nu s-au atins de Dacia mult timp, căci se temeau de ea. Iar peste 1500 de ani, alt român, Iancu de Hunedoara, era numit de Papa de la Roma „atletul lui Hristos”, pentru că l-a oprit pe Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, să cucerească intreaga Europa”, a continuat europarlamentarul.
Rareș Bogdan a explicat și care ar fi avantajele intrării în spațiul Schengen.
„Înţelegeţi odată că suntem afectați economic grav, peste 1.5% din PIB-ul ţării mele se pierde, iar extremismul ia amploare în una dintre cele mai tolerante țări europene”, a mai spus Rareş Bogdan. Europarlamentarul a precizat că „Uniunea Europeană are tot interesul ca românii să se simtă cetățeni europeni pe deplin respectaţi şi mai ales să nu-si schimbe atitudinea faţă de construcţia europeană”.
„Tocmai de aceea, românii așteaptă ca toate statele UE să facă presiuni asupra Austriei pentru a accepta integrarea cu drepturi depline în Spaţiul Schenghen a României, aerian, terestru, feroviar, fluvial-maritim. Nu ca pe o favoare! Este dreptul nostru. Poate fi exact pe modelul Greciei şi Islandei, alte două state aflate în graniţele Europei”, a explicat eurodeputatul PNL.
„Până acum, am fost prietenoşi şi cetăţeni model europeni, n-am trecut la controlarea la sânge a trenurilor, maşinilor şi camioanelor austriece. Am înţeles să ne comportăm civilizat şi echilibrat, adică european prin excelenţă. Răbdarea românilor are însă o limită. Ea a fost atinsă! Vrem Schengen pentru 2024”, a continuat Rareş Bogdan.